Harta site | Link-uri Utile | Contact | 
 
Presa
Comunicate 2017
Comunicate 2016
Comunicate 2015
Comunicate 2014
Comunicate 2013
Comunicate 2012
Comunicate 2011
Comunicate 2010
Comunicate 2009
Comunicate 2008
Comunicate 2007
Comunicate 2006
Comunicate 2005
Comunicate 2004
Foto
 
 
 

Scrisoare deshisă Ministrului muncii referitoare la separarea indemnizațiilor de salarii

 

Scrisoare deschisă

Doamnei Lia Olguța Vasilescu, ministru al Muncii și Justiției Sociale,

 

Stimată doamnă ministru,

Referitor la intenția publică a guvernului de a separa salariile de indemnizații, în noua lege a salarizării unitare care urmează a fi în discuție cu sindicatele, Comitetul Confederal al CNS Cartel ALFA consideră următoarele:

-  Stabilirea bazei de raportare a indemnizațiilor demnitarilor, primarilor, viceprimarilor, președinților de consilii județene, vicepreședinților, etc la salariul mediu, în timp ce celelalte salarii din sistemul public sunt raportate la salariul minim din grilă, instituie un tratament diferențiat al acestor angajați publici în raport cu ceilalți;

-   Această propunere reprezintă încă o aroganță a aleșilor noștri, care se văd deasupra restului populației, astfel încât își adoptă reguli separate privind remunerarea, decuplate de restul masei de salariați din sistem, după principiul consacrat "ce-i al nostru-i pus deoparte"

-   Dacă ne raportăm la experiența ultimilor șapte ani, de la adoptarea legii 284/2010, constatăm că baza de raportare stabilită la adoptarea legii, de 600 de lei, deși era prevăzut să crească anual, a rămas la fel în tot acest interval. Acest lucru a făcut ca, odată cu creșterea salariului minim național, baza grilei să se aplatizeze de la an la an, prin condensarea primelor 42 clase de salarizare la același salariu: minimul pe economie! Decuplarea indemnizațiilor de salariul nimim din grilă și raportarea acestora la salariul mediu pe economie (de altfel o valoare variabilă, cu un trend crescător), asigură aleșii că vor beneficia de creșterea remunerației proprii, fără să-i mai intereseze în mod direct ce se întâmplă cu restul salariaților din sistemul public.

-   Mai mult decât atât, diferențierea dintre salarii și îndemnizații este, în acest caz, una artificială. Decizia nr.16/2016 a Înaltei Curți de Casație și Justiție arată că raporturile juridice dintre primar/viceprimar și unitatea administrativ teritorială intră sub incidența Codului Muncii, deci sunt raporturi de muncă, iar indemnizația poate fi considerată salariu.

-   Fiind vorba despre o lege a salarizării unitare, atunci ea trebuie să reflecte această  abordare unitară, prin stabilirea aceleiași baze de calcul pentru toate salariile din sistemul public. Această abordare unitară are drept scop tocmai eliminarea inechităților și păstrarea unui raport decent între veniturile minime și maxime din sistemul public.

Având în vedere aceste considerații, Comitetul Confederal al CNS Cartel ALFA vă solicită să abandonați această propunere. Considerăm că, printr-o dezbatere onestă, putem găsi soluții pentru poziționarea pe grilele de salarizare a funcțiilor personalului public ales, astfel încât remunerarea acestora să reflecte în mod corect munca și responsabilitățile acestora, fără a le institui un tratament preferențial față de restul lucrătorilor.

Bogdan Iuliu HOSSU

Preşedinte CNS „Cartel ALFA”

Ultima actualizare:28 Februarie 2017

Versiune printabilă