Harta site | Link-uri Utile | Contact | 
 
Presa
Comunicate 2017
Comunicate 2016
Comunicate 2015
Comunicate 2014
Comunicate 2013
Comunicate 2012
Comunicate 2011
Comunicate 2010
Comunicate 2009
Comunicate 2008
Comunicate 2007
Comunicate 2006
Comunicate 2005
Comunicate 2004
Foto
 
 
 

CNS Cartel ALFA solicită reluarea dezbaterilor in Parlament după inaintarea avizului CES

Confederaţia Naţională Sindicală „Cartel ALFA” protestează public față de simulacrul de dezbatere publică cu privire la proiectul legii-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, precum și față de procedura parlamentară, care nu respectă toți pașii reglementați de lege pentru adoptarea actului normativ. 

Neasumarea răspunderii guvernului asupra inițiativei legislative (așa cum ar fi fost normal) a fost justificată public tocmai prin necesitatea suplimentării timpului pentru dezbatere, care „să dea forța necesară” unei astfel de legi. În realitate, această așa-zisă dezbatere este o parodie care nu urmărește decât să dea aparența de legitimitate unui proces de transfer cvasi-mafiot de privilegii.     

În baza prevederilor legii, o mare parte a personalului bugetar urmează să beneficieze nu de o creștere, ci de o diminuare a drepturilor salariale. Deși principiul ,,plata egală pentru munca egală” este enunțat în proiectul de act normativ, el nu se aplică, legea instituind un tratament salarial diferit pentru cei care desfășoară aceeași activitate și același volum de muncă, în funcție de interese și afinități obscure.

Cel mai clar exemplu este tratamentul discriminatoriu și netransparent pentru salariații din administrația publică locală, prin excluderea acestora din grilele de salarizare. Astfel, se realizează o mare privatizare a administrației publice, patronate de interese politice. În locul profesionalizării administrației publice se dorește o reîntoarcere în timp, la vremurile de dinainte de aderare, cu o administrație politizată, slugarnică, slab pregătită, dar cu conexiunile” potrivite.

Aleșilor locali, de la orice nivel, li se garantează prin proiectul de lege un salariu deosebit de bun, deși ei sunt aleși politic, neavând întotdeauna și competențele necesare postului. In schimb, angajații primăriei, care sunt selectați pe bază de competențe, prin concurs, și de multe ori dețin expertiză tehnică superioară celor aleși, sunt încadrați în funcție de simpatiile sau antipatiile consiliului local. 

Dezbaterile în Parlament au loc pe “repede-înainzte” și nu respectă prevederile legale privind avizarea proiectelor de acte normative. Practic, termenul pentru avizul Consiliului Economic și Social este 19 mai, însă Comisia de muncă din cadrul Senatului adoptă deja raportul.

Mai mult decât atât, având în vedere că Ministrul Muncii și Justiției Sociale nu este inițiator al legii, neasumându-și răspunderea asupra proiectului, nu înțelegem de ce trebuie să solicite respingerea unor amendamente ale altor miniștri din cadrul Guvernului.

In concluzie, Confederația Națională Sindicală “Cartel ALFA” solicită reluarea dezbaterilor în Parlament după adoptarea și înaintarea raportului Consiliului Economic și Social și a tuturor instituțiilor care, potrivit legii, trebuie să emită un aviz asupra proiectului de lege. Acest lucru oferă parlamentarilor posibilitatea să consulte opinia partenerilor sociali și a celorlalți actori publici vizați, înainte de a adopta proiectul de lege, în spiritul principiilor social-democrate de bună guvernare și responsabilității față de cetățeni

Ultima actualizare:29 Mai 2017

Versiune printabilă