28 aprilie – Ziua Mondială a Sănătății și Securității în Muncă

Sănătatea lucrătorilor – o prioritate pentru sindicate!

In fiecare an, 28 aprilie este ziua în care ne amintim de lucrătorii uciși, răniți sau care au dobândit dizabilități la locul de muncă. Este un moment în care conștientizăm că îmbunătățirea condițiilor de muncă este un obiectiv colectiv, pentru care lucrătorii au dus o luptă îndelungată și, de asemenea, ne gândim cât de multe mai avem de făcut împreună pentru a proteja viața și sănătatea celor care muncesc.

Cea mai bună modalitate de a asigura sănătatea și siguranța tuturor lucrătorilor este ca fiecare loc de muncă să aibă un comitet dedicat sănătății și securității lucrătorilor (SSM), susținut de către reprezentanți bine instruiți și implicați, nominalizați de sindicate independente.

Nevoia de mai mulți reprezentanți SSM este evidențiată de faptul că în România, numai anul trecut, 4804 de lucrători au fost accidentanți la muncă, dintre care 172 mortal.[1] Datele la nivel European arată că, anual, peste 200.000 de decese sunt cauzate de boli profesionale, dobândite la locul de muncă.[2] În spatele fiecăreia dintre aceste statistici se află o viață scurtată sau o familie îndurerată.

Prevenția este mai puțin costistitoare decât costurile determinate de gestionarea consecințelor condițiilor proaste de muncă. Pentru a realiza condiții de siguranță a locurilor de muncă e nevoie ca lucrătorii să fie instruiți, informați și să li se permită să participe la discuții cu privire la toate aspectele legate de sănătatea și securitatea la locul de muncă. Dar știm că în puține companii se întâmplă acest lucru, iar în cazul în care lucrătorii sunt implicați, este mult mai probabil ca aceștia să urmeze agenda angajatorilor. Reprezentanții nominalizați de sindicate puternice și independente sunt în măsură să stabilească obiectivele privind sănătatea la locul de muncă și să conteste angajatorii atunci când aceștia îi pun pe lucrători în orice fel în pericol.[3]

Reprezentanții SSM cunosc realitățile de la locul de muncă. Ei sunt mai bine instruiți și mai conștienți de ceea ce se întâmplă cu adevărat în fiecare zi și identifică riscurile cu mult înaintea celor din conducere: de la evidențierea riscurilor folosirii substanțelor periculoase, preocupări legate de stres, indentificarea problemelor musculo-scheletice cauzate de efortul depus, sau a problemelor cauzate de violența și hărțuirea la locul de muncă, munca în temperaturi extreme s.a. Reprezentanții SSM nominalizați de sindicate pot constitui și un canal pentru lucrătorii individuali să își exprime îngrijorările. Lucrătorii nu numai că devin mai conștienți de aspectele legate de siguranță, dar prezența reprezentanților SSM în cadrul unității oferă, de asemenea, încredere lucrătorilor să vorbească și să ridice probleme de sănătate și siguranță.

Totuși, acest rol critic pe care îl jucăm continuă să fie trecut cu vederea atât de factorii de decizie politică, cât și de angajatori. Este clar că avem nevoie de mai multe instrumente disponibile pentru a face locurile de muncă cât mai sigure.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății și Securității în Muncă din 2018, CNS Cartel ALFA subliniază faptul că este nevoie de recunoașterea rolului sindicatelor pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă.

Solicităm din nou Guvernului să modifice Codului Dialogului Social (Legea 62/2011) pentru a permite încheierea de contracte colective de muncă, o garanție pentru lucrători și instrumente eficiente pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă.

Astăzi ne amintim de cei care au murit la locul de muncă și ne re-dedicăm luptei pentru locuri de muncă mai sigure.

 

[1] Sursa: Inspecția Muncii

[2] Agenția Europeană pentru Sănătate și Securitate la Locul de Muncă: https://osha.europa.eu/en/themes/work-related-diseases

[3] E.g. Fidderman, McDonnell, Worker involvement in health and safety: what works?, HSE, 2010.