Instrumente digitale dezvoltate prin proiectul EUReKA pentru exercitarea facilă a dreptului de liberă circulație în Uniunea Europeană

Confederația Națională Sindicală a organizat luni, 11 octombrie 2021, în format hybrid, cu prezență fizică și prin intermediul platformei Zoom, evenimentul de promovare și diseminare a principalelor rezultate ale proiectului european “EUReKA-A key access to EU rights” [O cheie de acces către drepturile UE]. Evenimentul a fost parte a întrunirii Comitetului Confederal al CNS Cartel ALFA, care reunește reprezentanții structurilor membre (federații profesionale, filiale teritoriale, comisiile de femei și tineret).

Proiectul EUReKA vizează promovarea și facilitarea mobilității cetățenilor în Uniunea Europeană, printr-o serie de instrumente și facilități digitale dezvoltate, respectiv Manualul de bune practici, portalul Key4mobility și Aplicația conectată la portal.

Proiectul este coordonat de Centrul de Studii și Cercetare IDOS (Italia) împreună cu parteneri din Croația (Zagreb Grad), Franța și Portugalia (Tandem Plus), Germania (Acli e.V.), Italia (Asociația ACLI, Patronatul ACLI, Fondazione Mondo Digitale, ANCI Lazio), România (CNS Cartel ALFA, Institutul European din România, Novapolis).

Mobilitatea cetățenilor la nivel european este legată în mod direct de ocupare. Serviciile digitale au astfel un rol important în asigurarea libertății de circulație a cetățenilor prin identificarea locurilor de muncă, asigurarea securității sociale, recunoașterea competențelor și calificărilor pe piața internă.

Instrumentele dezvoltate în cadrul proiectului EuReKa își propun să ofere cetățenilor mobili ai UE acces online, în orice moment, de pe orice dispozitiv, laptop sau mobil, la informații practice, asistență și servicii geolocalizate, atât la nivel local, cât și la nivel regional, din 6 state membre: România, Italia, Franța, Portugalia, Germania și Croația. Cu ocazia acestui eveniment au fost prezentate detaliat

  • Portalul Key4Mobility este accesibil utilizatorilor din cele 6 state membre UE și conține informații verificate, provenind din surse sigure, prezentate într-un format clar celor interesați. Principalele informații ce se regăsesc pe portal vizează reședința, angajarea, sistemul de securitate socială, educația, anti-discriminarea și serviciile europene conexe.

  • La rândul său, aplicația mobilă Key4Mobility poate fi instalată pe sistemele de operare Android și iOS, oferind astfel acces imediat la informațiile disponibile și pe portal, fiind indicați pașii de urmat pentru a putea descărca rapid aplicația pe dispozitive mobile și realizându-se o scurtă sesiune de instruire privind accesarea facilă a informatiilor platformei.

Participanții au fost invitați să utilizeze instrumentele prezentate în cadrul evenimentului, să le disemineze în cadrul organizațiilor proprii și să transmită impresiile și/sau comentariile prin completarea celor două chestionare disponibile – facilități digitale și mobilitate.