Violența cibernetică are consecințe în lumea muncii! Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor - 25 noiembrie

25 noiembrie - Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor

 

În România, 77% dintre femei consideră că violența împotriva femeilor este un fenomen care se întâmplă fie des sau în mod frecvent. Fiecare dintre noi cunoaștem povestea unei femei căreia i-au fost făcute avansuri când era la birou, care a fost atinsă în autobuz sau a căror fotografii sau mesaje intime au fost trimise public pe rețelele de socializare. Chiar acum câteva luni, o cunoscută jurnalistă avea să-și găsească pozele intime pe diverse site-uri, care erau probe furnizate autoritorităților.

Cazuri de violență împotriva femeilor sunt răspândite, iar în ciuda unui cadru legal care ar trebui să protejeze victimele, acestea nu au curajul să iasă în față. Oamenii nu le cred, angajații din aceeași instituție fie mușamalizează cazul sau le este frică de repercusiuni din partea angajatorului dacă intervin. Cazul femeii din Timiș care și-a găsit dreptatea doar la CEDO arată precaritatea victimelor de care angajatorii profită: își îngrijea mama care nu avea pensie și îi era frică să raporteze probleme să nu-și piardă locul de muncă. Această decizie a CEDO arată și faptul că instituțional, în România, problema hărțuirii sexuale este tratată superficial.

Astăzi, pe 25 noiembrie, ne amintim de toate femeile care au fost victime și luptăm pentru eradicarea violenței împotriva lor la locul de muncă. Totuși, fenomenul este răspândit și în afara serviciului, în casă, în magazine, la sală, pe plajă sau în transportul public în comun. Violența începe de la o vârstă fragedă, iar lipsa educației sexuale în școli contribuie la reproducerea acestui fenomen. Opozanții invocă ideea de puritate a copilului, dar în timp ce aceste cuvinte sunt pronunțate, o altă fată este victimă a violenței sexuale: pozele intime ale acesteia sunt distribuite în liceu, avansuri nedorite îi sunt înaintate.

Astăzi, Confederația Europeană a Sindicatelor (ETUC) atrage atenția asupra fenomenului revenge porn, care se referă la distribuirea de mesaje, imagini sau videoclipuri intime ale unei persoane fără consimțământul acesteia. Mai mult de jumătate dintre victime afirmă că dacă reclamă fapta, cariera profesională va fi în pericol. 13% atestă că după ce au avut fotografiile distribuite pe rețelele de socializare, a fost foarte dificil să-și mai găsească un loc de muncă.

Alături de ETUC, confederația a cărei membri suntem, declarăm că nu tolerăm abuzurile sexuale de niciun fel și considerăm necesară acțiunea cât mai rapidă și eficientă. Cadrul legal, în momentul actual, oferă teoretic un grad de protecție victimei, însă acesta trebuie completat e urgență prin ratificarea Convenției OIM nr.190 pentru eliminarea hărțuirii și violenței de gen în lumea muncii. 

În același timp, fără aplicarea prevederilor legale, continuăm același cerc vicios. Femeile nu reclamă abuzurile de frica repercusiunilor, iar cei din jur nu ajung să le creadă. Atunci când fotografii nud ale acestora sunt distribuite online, vina cade pe acestea: “De ce le-ai trimis? Ce ți-a venit să-ți faci fotografii nud?”

Pentru a combate acest fenomen, Cartel ALFA încurajează victimele care încă nu au avut curajul, să aibă încredere și să raporteze incidentele întâmplate. Dacă nu au încredere în autorități, pot vorbi și cu noi, dar și cu asociațiile care se ocupă de aceste probleme.

Nu sunteți singure!

Comisia Națională de Femei a CNS Cartel ALFA