• Împreună suntem mai puternici

Campania  Eroii Muncii Capitaliste este un proiect al Coaliției pentru Muncă, o grupare informală de sindicate și ONG-uri care își propun creșterea gradului de conștientizare cu privire la condițiile de muncă din România și impulsionarea unor modificări legislative sau de politici publice care să împiedice  abuzurile la locul de muncă.  Premisa de la care pleacă campania este că democrația la locul de muncă e la fel de importantă ca democrația politică – una nu poate exista fără cealaltă.

Problemele asupra cărora se apleacă cu predilecție campania noastră sunt: discriminarea la locul de muncă, obstrucționarea activității sindicale de către angajatori, munca în exces, munca precară, etc.

Materialele video publicate în campanie le puteți accesa aici: https://serviciusor.ro/campanii/eroii-muncii-capitaliste/videos/

sau pe pagina de Facebook a campaniei:https://www.facebook.com/serviciusor/

Necesitatea acestei campanii a plecat de la o simplă constatare –  se vorbește prea mult despre deficitul de democrație, despre corupție și lipsa de transparență la nivelul instituțiilor statului, în timp ce discuțiile despre problemele cu care se confruntă oamenii la locul de muncă sunt aproape inexistente pe agenda publică.  Cu toate astea, abuzul la locul de muncă este la fel de grav precum abuzul cetățeanului de către instituțiile statului. Mai mult decât atât, datele din rapoartele anuale ale Consiliului Național de Combatere a Discriminării ne arată că peste 50% din petițiile înregistrate în ultimii ani sunt legate de  discriminare la angajare sau la locul de muncă.

Democrația la locul de muncă e din ce în ce mai șubredă – România e, alături de Marea Britanie, singurul stat membru al Uniunii Europene în care au loc încălcări sistematice ale drepturilor fundamentale ale lucrătorilor, alături de alte 33 de state, cum a fi Tunisia sau Burkina Faso.  Stăm mai rău decât Republica Moldova sau Rusia, mai rău decât vecinii noștri bulgari și unguri și decât state precum Kenia sau Nepal.

Campania noastră își propune să îi aducă în prim plan pe adevărații eroi ai vremurilor noastre, oameni care s-au confruntat cu probleme la locul de muncă și care au găsit curajul să vorbească public despre acestea. Oameni care, alegând să împărtășească experiența lor cu restul lumii,  se solidarizează cu toți cei care se confruntă cu probleme asemănătoare, amintindu-le că nu sunt singuri  și că primul pas în apărarea drepturilor e ruperea tăcerii.

Organizațiile care fac parte din Coaliția pentru Muncă sunt: