Două inițiative legislative în favoarea salariaților depuse în Parlament
Confederația Națională Sindicală “Cartel ALFA” salută inițierea în Parlament a unor proiecte legislative în favoarea salariaților. Este vorba de un proiect de lege care instituie participarea salariaților la profitul companiei (link) și o propunere legislativă care vizează implicarea lucrătorilor în procesele decizionale la nivelul angajatorului (link).
Participarea salariaților la profit este o practică întâlnită în țările europene. La nivelul UE, participarea la profit se regăsește în 30% dintre unitățile cu peste 10 angajați. (European Company Survey 2013, Eurofound). Există o serie de recomandări în sensul promovării acestor scheme de recompensă, inclusiv prin acordarea unor facilităţi fiscale (rezoluția adoptată de Parlamentul European în 2018 solicită mai mult sprijin pentru participarea financiară a salariaților).
In România, inegalitatea socială rămâne una dintre cele mai mari din Uniunea Europeană. Cota parte care revine muncii se situează în mod constant sub 40% din PIB, în pofida creșterii constante a ratei de ocupare și a majorărilor salariale, față de media UE de 48%. Pe de alta parte, remunerarea capitalului reprezinta 52% din PIB în Romania, față de media UE-28 de doar 40%.
Astfel, în majoritatea statelor europene, repartiția tinde să fie mult mai echitabilă, raportul fiind de altfel învers: în țări ca Franța, Germania, Elveția partea care revine muncii chiar depășește jumătate din Produsul Intern Brut.
“Acest sistem ar compensa în parte disfuncționalitățile existente pe piața muncii prin lipsa negocierii, contractelor colective de muncă și salariile mici, motivând suplimentar angajații. Ar fi o mai bună partajare a rezultatelor economice între angajați și angajatori, care acum este într-un raport de dezechilibru, invers față de o distribuția normală, așa cum e în toate țările europene” a declarat Bogdan Hossu, președintele CNS Cartel ALFA.
Aceste intervenții legislative sunt necesare ca să re-echilibreze raportul dintre remunerația muncii și cea a capitalului, să stopeze fluctuația de personal cu care se confruntă companiile și să reducă migrația forței de muncă către state cu salarii mai mari.
Așa cum era de așteptat, unii reprezentanți ai mediului de afaceri, care ar dori să nu existe nicio reglementare care să echilibreze piața muncii, au reacționat imediat și negativ. In ciuda acestor reacții, sperăm ca proiectele de lege să aibă o cât mai largă susținere în Parlament și la nivelul Administrației Prezidențiale.