Protest de 2000 de km pentru dreptul de a fi plătiți mai bine

Caravana Dreptății Sociale a ajuns la Bruxelles, la Comisia Europeană și se îndreaptă spre Parlamentul European 

Astăzi se încheie protestul de șase zile al Caravanei Dreptății Sociale, cu o oprire la Parlamentul European din Strasbourg, unde vor avea loc discuții cu europarlamentari pentru susținerea Directivei salariilor minime.

Sindicaliștii Cartel ALFA finalizează astfel călătoria de la București la Bruxelles pentru a protesta împotriva salarizării scăzute, care îi obligă pe mulți dintre români să facă călătorii similare pentru a găsi condiții decente de muncă și trai.

„Caravana Dreptății Sociale” a pornit vineri, 1 iulie 2021, într-un parcurs de peste 2.000 de kilometri, cu opriri la Budapesta, Viena, München și Luxemburg pentru a organiza proteste la ambasadele României, cu sprijinul sindicatelor locale.

Membrii Caravanei, 22 de lideri naționali și regionali ai CNS Cartel ALFA, au fost primiți luni, 5 iulie, la sediul Confederației Europene a Sindicatelor (ETUC) din Bruxelles pentru o serie de întâlniri și discuții cu liderii mișcării sindicale la nivel european.  

După discuțiile sindicale a urmat o întâlnire la Comisia Europeană, unde delegația Cartel ALFA a fost însoțită de Luca Visentini, secretarul general al ETUC.

Delegația a folosit întâlnirea pentru a evidenția modul în care creșterea economică din România în ultimul deceniu nu a dus la o mai bună calitate a vieții pentru oamenii muncii, așa cum o confirmă și datele Eurostat:

  • PIB-ul pe cap de locuitor este acum 72% din media UE, dar salariile lucrătorilor români sunt doar 28% din media UE;
  • Salariul minim este de doar 281 EUR pe lună, în timp ce costul vieții este de 572 EUR pe lună;
  • O treime din lucrătorii români primesc acum salariul minim, ca urmare a scăderii cu 77% a acoperirii negocierilor colective din 2011: astăzi nu mai există niciun contract colectiv de muncă la nivel de sector, iar la nivel de unitate numărul de contracte colective a scăzut de peste cinci ori (4000 de contracte colective, majoritatea semnate de reprezentanții salariaților, fără o negociere reală, în timp ce înainte de modificarea Legii Dialogului Social în 2011 erau 22.000);
  • Productivitatea muncii este de 65% din media UE, dar lucrătorii români primesc o pondere mult mai mică din PIB la creea căruia contribuie: 38% din PIB revine muncii, față de 47,8% în restul UE;

Acest lucru a dus la peste patru milioane de cetățeni români care și-au părăsit țara în căutarea unei vieți mai bune, deși migranții ajung deseori în situația de a fi exploatați ca forță de muncă ieftină de către angajatori într-un fenomen cunoscut sub numele de dumping social.

Pentru a opri această tendință, delegația Cartel ALFA a solicitat Comisiei să elaboreze o directivă puternică privind salariile minime adecvate și negocierile colective (la care Guvernul României s-a opus), și să pună în aplicare promisiunile Pilonului european al drepturilor sociale.

Petru Sorin Dandea, Secretar General al CNS Cartel ALFA care a participat la caravana, a declarat:

Mesajul pe care îl transmitem la nivel european este despre necesitatea și urgența ca România să adopte politici publice orientate către cetățeni, printr-o politică de dezvoltare care abandonează modelul salariilor mici și al exploatării lucrătorilor.
Avem nevoie de o economie care să funcționeze pentru toți, nu doar pentru câțiva, iar creșterea economică să se reflecte în aceeași măsură în buzunarele cetățenilor și în calitatea serviciilor publice, nu doar în figurile triumfaliste ale guvernului.”

Secretarul general al ETUC, Luca Visentini, care a participat la reuniunea de la Comisia Europeană, a declarat:

La mai bine de 14 ani de la aderare, de beneficiile aderării României la UE se bucură în continuare doar o mică elită, în timp ce milioane de oameni muncitori sunt obligați să părăsească țara pentru a găsi un loc de muncă decent.
Muncitorii români au venit la Bruxelles pentru a spune că ajunge, iar situația lor arată nevoia urgentă a unei directive puternice a UE privind salariile minime adecvate și mai multe negocieri colective.
Comisia a luat atitudine pe bună dreptate față de statele membre care a utilizează în mod abuziv fondurile UE și trebuie să se asigure acum că cele 14 miliarde de euro acordate românilor prin fondul de redresare sunt folosite cu adevărat pentru a crea locuri de muncă decente și pentru a promova drepturile sociale.
În caz contrar, călătoria de 2.000 de kilometri făcută de sindicaliștii români în această săptămână va fi repetată de alte milioane de lucrători în următorii ani."

Caravana Dreptății Sociale a beneficiat de o puternică susținere a sindicatelor europene și a sindicatelor naționale de țările în care au avut loc evenimente, transmițănd astfel un mesaj de solidaritate și unitate pentru susținerea drepturilor lucrătorilor.
 
Pentru fotografii ale Caravanei Drepturilor Sociale accesați: https://drive.google.com/drive/folders/1TQx72TovRkCTp90ZRro2b3HMX3WQBy0w
 
Reportajul Euronews despre Caravana: https://www.euronews.com/2021/07/05/romanian-workers-stage-2-000km-protest-against-low-pay