Adoptarea proiectului de lege privind acordarea unor zile libere părinţilor, în situaţia închiderii temporare a unităţilor de învăţământ, este urgentă!

CNS Cartel ALFA salută preocuparea partidelor politice pentru adoptarea actului normativ și solicită tuturor instituțiilor statului să urgenteze adoptarea și intrarea în vigoare a legii

Având în vedere măsura închiderii școlilor în perioada 11-22 martie, ca parte a măsurilor de prevenire a răspândirii virusului COVID-19, considerăm că adoptarea de instrumente legale pentru ca părinții angajați să poată avea grijă de copii este urgentă. Trebuie ținut cont și de faptul că în acest context particular, ideea de a plasa copiii în grija vârstnicilor este contra-indicată, pentru că persoanele vârstnice sunt cele mai vulnerabile la noul virus și trebuie protejate.

Apreciem și mulțumim partidelor parlamentare că au înțeles această urgență și au decis să promoveze proiectul de act normativ care vizează acodarea de zile libere plătite angajaților care au copii școlari în îngrijire, în perioada în care este instituită măsura închiderii unităților de învățământ.

Având în vedere că școlile sunt deja închise de astăzi, iar pentru a intra în vigoare, actul normativ trebuie să parcurgă o serie de pași obligatorii, este nevoie de bunăvoința tuturor pentru a grăbi procesul.

Confederația Națională Sindicală „Cartel ALFA” face un apel către toate instituțiile statului, către parlamentari și Administrația Prezidențială, pentru a promova cât mai rapid instrumentul legal necesar pentru a gestiona această situație excepțională.

Parcursul legislativ al proiectului de lege Pl-x nr. 337/2019 (LINK), adoptat de Senat și înscris pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaților și apoi trimis pentru raport suplimentar în Comisia de muncă.