Sindicatele și organizațiile patronale din șase țări implementează un proiect finanțat de Uniunea Europeană. Partenerii sociali din Republica Cehă, Estonia, Spania, Lituania, Polonia și România cooperează pentru a spori rolul participării angajaților în managementul întreprinderilor în procesul de implementare a Pactului ecologic european în condițiile izbucnirii pandemiei de Covid-19 în Europa. Proiectul ține cont de apariția pandemiei de Covid-19 în Europa, care a scos în evidență nevoia țărilor de a-și crește rezistența la criză.
pregătit de: Katarzyna Pietrzak, expert proiect.
14.07.2019 - 14.07.2021
„EUReKA – O cheie de acces către drepturile UE” este un proiect co-finanțat de Comisia Europeană prin Programul European pentru Drepturi, Egalitate și Cetățenie și este implementat de IDOS Italia și 10 parteneri care provin din 6 state membre UE (România, Germania, Italia, Portugalia, Franța și Croația). Partenerii din România sunt CNS Cartel ALFA împreună cu Asociația Novapolis și Institutul European din România.
Proiectul a fost creat pentru a facilita exercitarea drepturilor de liberă circulație, incluziunea și participarea cetățenilor europeni în statele membre gazdă prin schimbul de competențe, la nivel local, național și transnațional și creșterea nivelului de acces și utilizare a informațiilor digitale.
Portalul web (https://key4mobility.eu) și aplicaţia EUReKA (Key for Mobility) oferă acces online mai ușor la informaţii practice, asistentă și servicii specifice la nivel local, în 6 dintre statele membre UE (Croaţia, Franţa, Germania, Italia, Portugalia și România), cu informaţii traduse în toate cele 6 limbi.
Proiectul urmărește:
Manual de bune practici (limba engleză)
Raport de țară privind drepturile de liberă circulație și incluziunea cetățenilor mobili din UE – România (sinteză în limba română)
Raport de țară privind drepturile de liberă circulație și incluziunea cetățenilor mobili din UE – România (disponibil în limba engleză)
![]() |
![]() |
![]() |
1.01.2017 - 31.03.2019
SCURTA DESCRIERE
Calitatea de membru al sindicatelor este un indicator crucial al sistemelor de relații industriale. În general, acestea sunt strâns legate de viabilitatea și eficacitatea negocierii colective, a dialogului social și a relațiilor colective de muncă participative. In baza unui parteneriat între organizații sindicale și instituții de cercetare din Lituania, Spania, Polonia, Romania, Marea Britanie, proiectul urmărește îmbunătățirea expertizei în domeniul relațiilor industriale și este axat în principal pe diagnosticul și analiza privind declinul sindicalizării în Europa.
Obiectivul principal al proiectului este de a identifica motivele declinului sindicalizării în Europa; percepția lucrătorilor asupra acțiunilor sindicale sau „imaginea” sindicală, pentru a identifica tendințele de organizare a lucrătorilor în sectoarele neorganizate din Europa și pentru a elabora cele mai bune strategii și măsuri pentru combaterea acestui fenomen.
Publicația în limba română: Sindicatele în percepția socială
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Campania pentru Viață și Muncă Decentă e un proiect derulat de sindicate și ONG-uri, care își propune creșterea gradului de conștientizare cu privire la condițiile de viață și muncă din România și impulsionarea unor modificări legislative sau politici publice care să împiedice abuzurile la locul de muncă. Premisa de la care pleacă campania este că democrația la locul de muncă e la fel de importantă ca democrația politică – una nu poate exista fără cealaltă.
Problemele asupra cărora se apleacă cu predilecție campania noastră sunt: discriminarea la locul de muncă, obstrucționarea activității sindicale de către angajatori, munca în exces, munca precară, accesul la servicii publice și sociale ale categoriilor defavorizate, plată decentă și distribuție echitabilă a valorii economice create într-o economie.
Organizațiile care fac parte din Campania Viață și Muncă Decentă alături de CNS Cartel ALFA sunt: Fundația Friedrich Ebert România, Asociația Conect, CeRe – Centrul de resurse pentru Participare Publică, Miliția Spirituală, Societatea Organizată Sustenabil, Institutul pentru Solidaritate Socială, Rețeaua Națională Antisărăcie – Includere Socială (RENASIS), Asociația Novapolis
Mai multe detalii despre activitățile Campaniei "Viață și Muncă Decentă", pe site-ul: https://monitorsocial.ro/activitati/
in parteneriat cu Documenta, Spania; ANS, Italia; CARDET, Cipru; KMOP, Grecia; Asociatia Habilitas, România; Universitatea București,
Principalele activități:
Mai multe informații pe site-ul proiectului: beold.eu sau pe pagina de Facebook: fb.com/beoldproject
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |