The future of work – a contribution to ILO 100th anniversary

Munca în Viitor - Contribuții la aniversarea 100 ani de la înfiinţarea Organizaţiei Internaţionale a Muncii

4-6 februarie 2019, București

Astăzi, forțe noi transformă lumea muncii: dezvoltarea tehnologică, schimbarea climei. schimbările demografice, globalizarea. În față ni se deschid nenumărate oportunități de a îmbunătăți calitatea vieții active, de a elimina diferențele de gen, de a contracara daunele provocate de inegalitățile globale și multe altele.

Nimic însă din toate acestea nu se vor petrece de la sine.  Fără o acțiune decisivă ne îndreptăm către o lume cu și mai mari inegalități și incertitudini.

Nu este prima dată când a fost nevoie de o acțiune colectivă globală. În 1919, în urma un război mondial devastator, guverne, angajatori și lucrători s-au reunit, pe baza unui angajament comun față de justiția socială, și au înființat Organizația Internațională a Muncii (OIM), “întrucât există condiții de lucru care implică nedreptăți, greutăți și privare pentru un număr mare de oameni, care să producă tulburări încât pacea și armonia din lume sunt în pericol; și o îmbunătățire a acestor condiții este urgentă”

Astăzi, ca și atunci, pacea și stabilitatea durabilă depind de justiția socială. Formarea unei noi căi necesită acțiuni angajate din partea guvernelor, organizațiilor angajatorilor și angajaților prin revigorarea contractului social.

Comisia Globală privind Viitorul Muncii a efectuat o analiză aprofundată a viitorului muncii. Raportul său de referință (AICI) prezintă măsurile necesare pentru realizarea unui viitor al muncii care oferă oportunități de muncă decente și durabile pentru toți.

Timp de două zile, reprezentanți ai lumii academice, lideri sindicali, reprezentanți ai cultelor și ai instituțiilor internaționale vor discuta la București despre provocările din domeniul muncii, influența conceptelor și viziunilor politice, dimensiunea etică a muncii, munca decentă la nivel global și rolul Modelului Social European.

Evenimentul este organizat în contextul aniversării a 100 de ani de la înființarea Organizației Internaționale a Muncii, în colaborare cu EZA-Centrul pentru problemele lucrătorilor, cu sprijinul financiar al Comisiei Europene.

PROGRAM EVENIMENT