O nouă campanie lansată de federația europeană din industrie IndustriALL împreună cu organizațiile afiliate și partenere, își propune să demonstreze impactul pozitiv al negocierilor colective pentru lucrători angajatori și societate în general. 

Campania, derulată sub sloganul ‘Together at Work’ (Împreună la locul de muncă), se desfășoară din septembrie 2019 până în martie 2020 și se adresează tuturor lucrătorilor, dar și unor categorii specifice, în special femei, tineri și cei aflați în locuri de muncă precare. De asemenea, prin mesajele și activitățile din campanie, aceasta își propune să influențeze angajatorii și factorii de decizie la nivel national și European.

 

DE CE O CAMPANIE PENTRU NEGOCIEREA COLECTIVĂ?

 

Consolidarea negocierii colective, susținute de sindicate puternice, este o parte esențială a luptei pentru salarii mai mari și condiții de muncă mai bune.

În ultimele decenii, negocierea colectivă a fost erodată în toată Europa. În urma crizei economice începute în 2008, negocierile colective au fost atacate în mod intenționat, atât de către guvernele naționale, cât și de către instituțiile europene, cu scopul de a reduce salariile și a restabili profitabilitatea companiilor.

Creșterea numărului contractelor individuale a lăsat mulți salariați în imposibilitatea de a se apăra și a dus la creșterea muncii precare și a sărăciei în muncă.

Astfel s-a produs un cerc vicios în care acoperirea redusă a contractelor colective subminează puterea salariaților de a acționa împreună prin intermediul sindicatelor, pentru a îmbunătăți condițiile tuturor salariaților din societate. De asemenea, coeziunea socială este erodată și viitorul sistemelor noastre de securitate socială este amenințat, deoarece salariații nu își mai pot permite, iar angajatorii nu mai au obligația, de a contribui suficient pentru a asigura o protecție adecvată.

Campania va demonstra în mod clar avantajele pentru salariați, pentru angajatori și pentru întreaga societate ale unui model de relații la locul de muncă bazat pe negocieri colective. Acest model presupune sindicate puternice și angajatori dispuși să stea la masa de negocieri. Campania Together at Work va arăta direcţia și va identifica măsurile necesare pentru susținerea negocierilor colective.

De cele mai multe ori, dezbaterile privind nivelul de trai trec cu vederea negocierile colective și, în acest sens, ignoră rolul pe care îl au lucrătorii în îmbunătățirea vieții lor și a familiilor lor. Alături de sindicatele europene și naționale, considerăm că trebuie făcut un efort concertat pentru a evidenția rolul central pe care negocierea colectivă îl are în garantarea salariilor și condițiilor bune de muncă, precum și pentru construirea unei societăți mai echitabile pentru toți.

Negocierea la nivel de sector este esențială pentru reducerea inegalității excesive, deoarece asigură un salariu egal și un tratament egal pentru lucrătorii din același sector, împiedicând concurența prin scăderea standardelor și menținerea salariilor la nivelul cel mai de jos. 

Pentru mai multe informații vizitează site-ul campaniei: www.togetheratwork.eu sau urmărește pagina de Facebook a confederației: fb.com/cnscartelalfa.

Consultă articolele despre campanie aici. Urmărește video-ul campaniei aici.