CNS Cartel ALFA solicită transmiterea către partenerii sociali a proiectului de modificare a legii pensiilor

Scrisoare deshisă

 

Către:

Guvernul României

Doamnei Viorica Dăncilă, Prim ministru

Partidul Social Democrat (PSD)

Domnului Liviu Dragnea, Președinte  

Partidul Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE)

Domnului Călin Popescu Tăriceanu, Președinte

 

Doamnă Prim ministru,

Domnilor Președinți,

Discuțiile pentru reforma legii pensiilor, desfășurate sub forma unor idei aruncate în spațiul public, uneori retrase în urma reacțiilor, nu constituie și nu țin loc de consultare și dezbatere. Mai mult, se intenționează ca proiectul să intre în Parlament la sfarsitul lunii iunie. Este un timp mult prea scurt pentru a fundamenta o modificare radicală a unui sistem extrem de complex și amplu și care afectează generații de cetățeni.

Desigur, problema pensiilor nu privește doar actualii pensionari, ci toți lucrătorii României care contribuie la sistemele de pensie, asigurându-se pentru perioadele de inactivitate de la finalul carierei. Este o lege extrem de importantă ce nu poate fi modificată pe bâjbâite, pe baza unor principii obscure și nedefinite.

Avem experiența recentă și cât se poate de elocventă a legii salarizării personalului bugetar, unde lipsa unei consultări reale a condus la o lege deficitară, cu mari disfuncționalități, discrepanțe și discriminări între diverse categorii de bugetari, incoerență în aplicare și nevoia permanentă de corecții.

Se dorește o schimbare de fond a legislației pensiilor, pentru care suntem de părere că este nevoie de minim 6 luni de analize pe bază de cifre, de simulări, dialog social și dezbateri publice. Sigur, va fi, ulterior, și o dezbatere în Parlament, însă Parlamentul nu are expertiza existentă la nivelul Ministerului Muncii, Casei de Pensii și a partenerilori sociali.

Fiecare etapă din procesul legislativ îşi are rostul său. Dacă în Parlament ajunge un proiect de lege strâmb şi generator de disfuncţionalităţi, așa cum, din nou, a fost situația cu legea salarizării, având în vedere complexitatea subiectului, sunt şanse mici să fie corectat substanţial. Mai ales când vedem cum parlamentarii sunt mai interesați de conservarea și extinderea propriilor privilegii, cum sunt pensiile speciale, decât de o construcție legislativă solidă și durabilă.

 Astfel, considerăm că este nevoie de alocarea unui timp suficient pentru o dezbatere publică amplă, care să angajeze toate structurile societății românești, în special partenerii sociali ca reprezentanți ai contribuabililor la sistemele de pensii.

Toate acestea pentru evitarea unor conflicte sociale majore.

În acest sens, Confederația Națională Sindicală „Cartel ALFAsolicită transmiterea urgentă către partenerii sociali a proiectului de modificare a legii pensiilor și a principiilor pe care este construit acest proiect, ca bază și punct de plecare pentru orice discuție pe marginea legii.  

 

Bogdan Iuliu HOSSU

Preşedinte CNS „Cartel ALFA”