Guvernul României contestă un principiu european! Dialogul social reprezintă un pilon fundamental al democrației europene

In urma votului de ieri, 18.02.2021, asupra proiectelor legilor bugetului de stat și bugetului asigurărilor sociale, Consiliului Economic și Social a emis un aviz negativ. Avizul și motivația pot fi citite aici. Pentru că avizul CES nu este în acord cu așteptările sale, premierul României, Florin Cîțu, contestă direct legitimitatea instituției de dialog social. (link)

Oare premierul României nu a auzit despre Consiliul Economic și Social European (CESE) și despre cum funcționează dialogul social la nivelul Uniunii Europene și în toate statele membre?

Premierul României contestă în fapt o structură esențială a unei societăți democratice, construită pe principiile de funcționare ale uniunii. Consiliul Economic și Social este un organ consultativ al Parlamentului și Guvernului în domeniile de specialitate stabilite prin legea sa organică de înființare, organizare și funcționare, conform prevederilor Constituției României (art. 141). Mai mult, Tratatul de Funcționare al Uniunii Europene stabilește principiile dialogului social, precum și baza legală pentru funcționarea instituței consultative, Comitetul Economic și Social European.

Proiectele de acte normative privind bugetul de stat și măsurile fiscal bugetare, având un impact social și economic major, au ajuns pentru aviz la Consiliul Economic și Social, într-o formă adoptată de Guvern fără niciun fel de consultare și dezbatere prealabilă cu partenerii sociali. Guvernul adoptă măsuri de natură să afectează profund societatea, atât la nivel social, cât și economic, fără un mandat din partea din partea cetățenilor (s-a confirmat deja că programul electoral pe baza căruia au obținut voturile cetățenilor este diferit de programul de guvernare), dar și fără un proces de dezbatere și consultare cu partenerii sociali.  

Măsurile profund anti-sociale, dezinformările repetate în comunicarea publică, sfidarea unor categorii întregi de cetățeni, îndeosebi dintre cele care au o mai mare nevoie de protecție în această perioadă, lipsa de dialog și consultare cu partenerii sociali sunt elementele ce definesc acțiunile guvernului, și în special ale primului ministru, Florin Cîțu, de la preluarea mandatului.

Reprezintă acestea dovada incompetenței și neadecvării pentru funcția pe care o deține sau sunt semne ale unui potențial regim nedemocratic și cu reflexe autoritariste? În ambele cazuri, acestea sunt motive serioase de îngrijorare și semnale că societatea în ansamblul ei trebuie să aibă o reacție.

Confederația Națională Sindicală Cartel ALFA continuă acțiunile de protest demarate cu o lună în urmă și face un apel către toate forțele care susțin democrația din societatea civilă să se ralieze pentru a sancționa și opri aceste abuzuri.

Acțiunile următoare de protest sunt:

·         Luni, 22.02.2021 pichetare Prefectura GALAȚI, de la ora 11.00 și Prefectura ARGEȘ, de la ora 14.00

·         Marți, 23.02.2021 pichetare Prefectura CARAȘ SEVERIN, începând cu ora 11.00

·         Miercuri, 24.02.2021, protest sediu Guvern, Piața Victoriei, ora 11.00 și  pichetare Prefectura VÂLCEA, de la ora 16.00.


Calendarul, motivele și revendicările acțiunilor de protest: LINK 
sau pe pagina de FB a CNS Cartel ALFA: fb.com/cnscartelalfa