Prima ediție a Academiei Sindicale online are loc pe 1 mai

Împreună cu Fundația Friedrich Ebert România lansăm proiectul Academia Sindicală online.
 
Academia Sindicală online este un proiect educațional prin care ne propunem să aducem în discuția publică diferite teme actuale, de la modelul economic românesc până la probleme legate de piața muncii și rolul sindicatelor. 
 
Prima intervenție din cadrul Academiei Sindicale îl va avea ca invitat pe Cornel Ban, profesor de economie politică la Copenhagen Business School, 
și va avea titlul ”Cum ieșim din subdezvoltarea socială? Rolul sindicatelor”. Vom discuta despre dependența României de capitalul străin, implicațiile acestui model de dezvoltare pentru angajați, subdezvoltarea socială a României și rolul sindicatelor în crearea unui model de societate mai echitabil și mai just. 
 
Discuția cu Cornel Ban se va transmite live pe pagina Facebook a Cartel Alfa (LINK)  vineri, pe 1 mai 2020, începând cu orele 19.00, iar participarea la Academia Sindicală nu necesită înregistrare prealabilă. Vă așteptăm pe pagina noastră de Facebook cu comentarii și întrebări!
 

Despre Cornel Ban, invitatul primei ediții a Academiei Sindicale online

Cornel Ban este profesor asociat de economie politică internațională la Copenhagen Business School. Înainte de aceasta, a fost lector la City University din Londra, profesor asistent la Universitatea Boston și cercetător la Brown University din Statele Unite. Cărțile și articolele sale abordează politicile expertizei economice și distribuția veniturilor, schimbările de politici macroeconomice și schimbările organizaționale în instituțiile financiare internaționale și diversitatea capitalistă din Brazilia, Spania și România. În prezent lucrează la regimuri de creștere, finanțe și criza climatică și economia politică a statului antreprenorial.

Studiul său recent: Pauperitatea fiscală României: Ce o explică şi ce se (mai) poate face, co-autor Alexandra Rusu, profesorul Cornel Ban prezintă cauzele slăbiciunii fiscale a României și propane o serie de reforme legislative și administrative care ar putea remedia situația.

Cornel Ban arată cu date că rezultatele proaste în materie fiscală a României se datorează slabei capacități instituționale a ANAF, subtaxarea companiilor și a celor bogați prin reforme legislative care au redus nivelurile fiscale și practicile administrative care tolerează evitarea impozitelor pentru aceste categorii de contribuabili în raport cu consumatorii și angajații.

Dacă guvernul român ar putea urma pe urmele Bulgariei și ale altor state membre ale UE, acesta ar evita fragilitatea aproape permanentă a finanțelor sale și s-ar afla într-o poziție mai bună pentru a reduce decalajele educaționale, de sănătate, sociale și de infrastructură care separă România de țările din regiune, în ciuda unei creșteri economice robuste.

Cornel Ban, la lansarea studiului Pauperitatea fiscală României