Avocatul Poporului a epuizat pretextele pentru a nu sesiza CCR și a trecut la acuze

Încă de anul trecut CNS Cartel ALFA a solicitat, alături de celelalte confederații (adresa nr. 16950/15.11.2017), sprijinul Avocatului Poporului în vederea exercitării de către Curtea Constituţională a controlului posterior de constituţionalitate a dispoziţiilor pct. 1 şi pct. 42 – 91 din OUG nr. 79/2017, privind transferul de contribuții la angajat.

Avocatul Poporului nu a răspuns solicitării, sub pretextul că OUG 79 nu era încă în vigoare, deși în mod clar producea efecte prin fundamentarea bugetului de stat pentru 2018.  

Au trecut deja două luni de la intrarea în vigoare și deși pe toate canalele media sunt evidențiate efectele negative ale reformei fiscale, domnul Avocat al Poporului se plânge public că “sindicaliștii” nu i-au furnizat informații “concrete” privind impactul transferului contribuțiilor la angajat.

Dincolo de faptul că această informație este inexactă (am transmis informațiile pe care le avem), Instituția Avocatului Poporului are un întreg aparat de specialiști, plătiți din banii cetățenilor, și astfel are posibilitatea să realizeze propriile investigații. De asemenea, poate să solicite informații concrete instituțiilor abilitate, cu atât mai mult cu cât solicitarea de a trimite OUG 79/2017 la Curtea Constituțională face obiectul unui număr “însemnat de petiții” adresate instituției.

Considerăm că Avocatul Poporului nu reprezintă interesele cetățenilor și singurul gest onorabil pe care îl mai poate face este să își dea de urgență demisia.

 

Documente:

Adresă către Instituția Avocatului Poporului, 15 noiembrie 2017 (descarcă)

Adresă către Instituția Avocatului Poporului, 15 februarie 2018 (descarcă)

Solicitare sesizare CCR privind transferul de taxe la angajat