Cerem președinților Camerelor Parlamentului să acționeze pentru stabilizarea situației legislative

Către: Parlamentul României

In atenția:

Domnului Liviu DRAGNEA, președinte Camera Deputaților

Domnului Călin Popescu Tăriceanu, președinte Senatul României

 

Domnilor președinți,

Reforma fiscală propusă de actuala coaliție de guvernare, axată în principal pe creșterea sarcinii fiscale la angajați și scăderea sarcinii fiscale la angajator, mecanism cu care nu suntem de acord, a provocat o mare incertitudine în ceea ce privește relațiile de muncă.

 

Avem numeroase semnale că o mare parte din angajatori evită să mărească brutul angajaților conform fiscalității adoptate prin OUG nr. 79/2017, căutând soluții temporare pentru menținerea salariilor angajaților lor, până la stabilizarea situației legislative, adică transformarea OUG în lege.

Până și reprezentanții unor instituții cu capital de stat, din subordinea  Ministerului Finanțelor Publice, ca de exemplu Loteria Română, nu doresc să își asume decizia măririi salariilor brute. Este o nesiguranță generală, determinată de posibilitatea declarării ulterioare a părții din actul normativ cu transferul fiscal ca neconstituționale, ceea ce va determina dificultăți, odată salariile brute mărite, pentru revenirea la situația inițială.

Încasările la cele două fonduri contributive, CAS și CASS vor fi grav afectate, cel puțin până la apariția legii (probabil ianuarie și februarie 2018), în condițiile în care angajatorii nu vor face transferul de contribuții, apelând la alte metode de menținere a venitului net, care nu sunt supuse contribuțiilor ci doar impozitului.

Inclusiv Raportul publicat de Ministerul Finanțelor Publice semnalează mari incertitudini privind nivelul încasărilor bugetare pentru 2018, cât și un impact negativ asupra investițiilor și locurilor de muncă.  

Este o situație care produce ample perturbări la nivel social și economic, din care nimeni nu are de câștigat, ci doar de pierdut: salariați, angajatori și stat.

 

Domnilor președinți,

Ne adresăm Parlamentului și domniilor voastre, în calitate de președinți ale celor două camere, deoarece este nevoie urgentă de o clarificare și o stabilizare pentru a nu ne juca cu soarta a milioane de lucrători și nici să testăm care este gradul de rezistență la experimente economico - fiscale.

Astăzi, pe ordinea de zi a ședinței guvernului este adoptarea proiectul bugetui de stat și al asigurărilor sociale pentru 2018, care va fi introdus în Parlament pentru dezbatere și aprobare.  

 

Intrucât guvernul, creat de partidele pe care le conduceți, a fundamentat acest proiect de buget de stat pe baza OUG nr. 79/2017 pentru modificarea Codului fiscal, vă solicităm să introduceți OUG nr 79/2017 în dezbatere și aprobare în procedură de urgență, pentru a fi finalizat în ambele camere ÎNAINTE de aprobarea bugetului de stat în Parlament.  

Confederația Națională Sindicală „Cartel ALFA”, în calitate de organizație reprezentativă care apără drepturile lucratorilor, a respins de la bun început transferul de taxe sociale și ne menținem această poziție.

Indiferent de votul parlamentarilor, – care ne dorim să fie majoritar în sensul respingerii OUG nr. 79/2017 la transferul de taxe – procesul legislativ trebuie să se desfășoare cu prioritate.

În urma votului în parlament, instituțiile abilitate prin lege să sesizeze aspecte de neconstituționalitate, vor putea sau nu să se adreseze Curții Consituționale, însă, prin promulgarea actului ca lege, ne putem îndrepta cât mai curând către o normalizare a situației.

Speram că veți întreprinde toate măsurile în vederea stabilizării cadrului legal care afectează relațiile de muncă in Romania, demonstrând că situația tuturor lucrătorilor este prioritară pentru dumneavoastră.

 

Bogdan Iuliu HOSSU

Președinte CNS „Cartel ALFA”