Minciuna guvernamentală continuă. Indemnăm membrii și cetățenii să se alăture manifestațiilor împotriva proiectului de Cod Fiscal

 

Ieri, 7 noiembrie, a avut loc o chemare intempestivă la Comisiile de Dialog Social de la nivelul prefecturilor în care s-a prezentat un punct de vedere al guvernului privind propunerea de Cod Fiscal, care încă odată deformează realitățile cu care se confruntă partenerii sociali.

Reprezentanții guvernului în teritoriu nu fac altceva decât să dezinformeze, printr-un punct de vedere fals (vezi situația de la Sibiu, unde comunicarea Prefecturii sugerează eronat că organizațiile sindicale ar fi de acord cu măsura transferului contribuțiilor) sau trunchiat (prin informările publice care omit să evidențieze opinia contrară a partenerilor sociali, pentru a crea deliberat impresia că aceștia ar fi de acord.

Reiterăm poziția CNS Carte ALFA de RESPINGERE a acestui proiect fiscal, poziție exprimată și de reprezentanții noștri în Comisiile de dialog social de la nivelul Prefecturilor. Cerem Instituțiilor guvernamentale să pună la dispoziția publicului înregistrările de la aceste ședințe pentru o informare corectă.

Transferul contribuțiilor sociale de la angajat la angajator reprezintă în fapt CREȘTEREA contribuțiilor angajaților, de la 32,5% (16,5% contribuții +16% impozit) – la 45% (35% contribuții și 10% impozit). Așa-zisa reducere fiscală este de fapt creșterea sarcinii fiscale a salariaților.

Chiar din calculul din prezentarea guvernului se vede clar că, la un salariu brut exemplificat de 3.200 lei:

  • în 2017, suma pe care o plătesc salariatul împreună cu angajatorul la un salariu brut de 3200 lei, este 1256 lei, în timp ce în 2018 aceștia vor plăti 1430 lei. Deci nu este scădere, ci creștere de fiscalitate!
  • Scăderea promisă de impozit de la 16% la 10%, dacă s-ar aplica în sistemul actual, ar duce la un câștig de 178 de lei net pentru salariat. In condițiile transferului acest „câștig” este de 2 lei!

În consecință, Confederația Națională Sindicală Cartel ALFA face un apel către membrii săi și către toți cetățenii să se alăture manifestației anunțate pentru astăzi la ora 14.00 în Piața Victoriei pentru a spune un NU hotărât transferului de taxe și pentru a cere Guvernului să retragă Ordonața

 

Bogdan Iuliu HOSSU

Președinte CNS „Cartel ALFA”