Răspuns la declarațiile primului ministru, Mihai Tudose

Către: Guvernul României

Domnului Mihai Tudose, Prim ministru

 

Domnule prim ministru,

În contextul în care proiectul OUG 79/2017 privind modificările la Codul fiscal a fost avizat negativ în Consiliul Economic și Social de către toate părțile (sindicate, patronate, societate civilă), iar solicitarea către Avocatul Poporului de a sesiza neconstituționalitatea acestui act normativ este semnată de toate confederațiile sindicale, este greu de înțeles afirmația dumneavoastră:

“Domnia sa [Președintele României] are părerea sa despre ceea ce înseamnă reforma fiscală, noi avem părerea noastră. Se pare că a noastră este cea bună, fiind confirmată pe rând de sindicate și de patronate." (sursa)

Chiar și nevoia acută de a legitima o decizie guvernamentală care nu are suportul niciunui segment activ al societății (patronate, sindicate, societatea civilă organizată, organizațiile investitorilor străini, opoziția parlamentară, președintele) nu justifică genul acesta de dezinformare.   

Cât despre companiile care au anunțat public că vor crește brutul angajaților, permiteți-ne să fim mai rezervați. În primul rând, zece companii multinaționale, din câteva mii, nu înseamnă “toate companiile”. În al doilea rând, nu credem că este un motiv de exuberanță faptul că angajatorii anunță că vor menține veniturile nete ale angajaților, în condițiile în care salariile din România sunt la un nivel atât de scăzut. 

Dacă acele companii – care se grăbesc să anunțe stagnări de salarii pentru angajații lor sau creșteri derizorii de 1,5% – ar respecta cu adevărat prevederile OUG 79/2017, atunci ar fi anunțat creșterea brutului angajaților cu 28,5%, nu cu 20%. In acest fel s-ar aplica și măsura reducerii de impozit pe salarii, care în prezent este în sarcina angajatului și în consecință trebuie să se vadă în creșterea netului său.

Dezavuăm modul în care Guvernul pe care îl conduceți acționează, fără nicio consultare cu partenerii sociali și fără să urmeze pașii normali pentru elaborarea unui act normativ. Astfel, prin completarea pe ascuns, cu câteva articole a unei OUG 82/2017 pentru modificarea și completarea unor acte normative (care de altfel a primit aviz negativ în Comitetul Economic și Social) guvernul încearcă hoțește să găsească soluții pentru a reglementa transferul de taxe, prin obligarea tuturor angajatorilor, în interval de o lună (20 noiembrie-20 decembrie) să inițieze negocieri colective pentru punerea în aplicare a prevederilor Codului fiscal. Fără însă a prevedea și sancțiuni pentru neconformare.  

 

In acest fel, se aruncă răspunderea măririi brutului la angajat pe umerii acestuia, prin negocieri care sunt obligatorii, dar care nu se finalizează obligatoriu prin semnarea acordului. Dacă nu se finalizează, Guvernul scapă de răspunderea unei eventuale diminuări a salariului, chiar dacă “revoluția fiscală” îi aparține integral.

Transferul contribuțiilor va mai avea un efect pervers. Eforturile de negociere ale sindicatelor (și așa încurcate de piedicile legislative din legea dialogului social) ar trebui să fie focalizate pe creșterea efectivă a veniturilor angajaților, așa cum e normal într-o țară rămasă mult în urmă față de Vestul Europei, dar și față de lucrătorii din multe țări ale Europei Centrale și de Est. In contextul actual, în care guvernul lasă la latitudinea angajatorilor includerea contribuțiilor în brutul angajaților, activitatea de negociere va fi direcționată către aplicarea corectă și la timp a acestor măsuri pentru menținerea salariilor și va slăbi puterea de negociere pentru creșterea veniturilor de la anul.   

Și pentru negocierile din anii următori, efectul este negativ pentru salariat. Oferta de majorare salarială va continua să fie făcută în sume consacrate. Insă, spre exemplu, dintr-o creștere cu 200 lei a salariului brut, astăzi salariatul va vedea o creștere netă de 140 lei. In anii următori, din aceeași creștere, salariatul va rămâne în buzunar cu mai puțin, adică 117 lei.

Toate acestea se întâmplă datorită ignorării sistematice a unui dialog social real cu partenerii sociali, orientat către găsirea de soluții fundamentate serios, aplicabile și consensuale.

 

Bogdan Iuliu HOSSU

Preşedinte CNS „Cartel ALFA”