Solicităm Președintelui României să medieze conflictul social între partnerii sociali și guvern

Către: Administrația Prezidențială

Domnului Președinte, Klaus Werner Iohannis

 

Domnule președinte,

In contextul modificărilor de politică fiscală anunțate recent de Guvern, care includ mutarea contribuțiilor de la angajator la angajat, confederațiile sindicale și-au exprimat opoziția din primul moment, inclusiv prin demonstrații de stradă. Fără consultare, guvernul a mers înainte cu aceste propuneri, în ciuda unei opoziții din ce în ce mai largi, și a puternicelor semnale de îngrijorare din țară și din străinătate. Propunerea a fost respinsă fără echivoc, în cadrul Consiliului Economic și Social de către toate părțile: sindicate, patronate, reprezentanți ai societății  civile.

În acest moment, întreaga Europă discută despre Pilonul Social European și măsurile necesare pentru a restabili dimensiunea socială, o distribuție mai echitabilă a rezultatelor economice între capital și lucrători, o piață a muncii corecte și funcționale și sisteme de protecție eficiente.

Codul Fiscal propus de guvern nu face decât să întărească regimul sclavagist în România, punând întreaga povară a întreținerii sistemelor publice de securitate pe umerii angajaților.

In condițiile în care în România se intregistrează cea mai mare inechitate de venituri și aproape un sfert din lucrători (persoane care au un loc de muncă) intră în categoria săracilor, guvernul merge înainte cu niște măsuri nesusținute de niciun segment al societății, care duc societatea în direcția opusă: pe de o parte, precarizarea și împovărarea lucrătorilor și lipsirea lor de drepturi în fața angajatorilor, pe de altă parte, deteriorarea serviciilor publice prin scăderea numărului de servicii gratuite și a calității lor și  subminarea încrederii cetățenilor în capacitatea statului de a gestiona securitatea socială.

Având în vedere consecințele grave în plan social și economic, greu de estimat în amploarea lor, a măsurilor propuse de guvern și starea de conflict social determinate de acestea,

Confederația Națională Sindicală “Cartel ALFA” vă solicită, Domnule Președinte, să vă exercitați rolul constituțional de mediator și să chemați la masa discuției toate părțile implicate: guvernul şi partidele parlamentare, pe de o parte, şi partenerii sociali de cealaltă parte (confederaţiile patronale şi confederaţiile sindicale reprezentative).  

Cu deosebită considerație,

Bogdan Iuliu HOSSU

Preşedinte CNS „Cartel ALFA”