STUDIU: CREȘTERILE SALARIALE AR FI TREBUIT SĂ FIE MAI MARI DACĂ AR FI ȚINUT PASUL CU PRODUCTIVITATEA

IN 2016, SALARIILE ROMÂNILOR AR FI TREBUIT SĂ FIE CU 25% MAI MARI

 

 Productivitate vs salarii

 

Noile calcule ale Institutul Sindical European (ETUI) și Confederația Europeană a Sindicatelor (CES) arată că majorările salariale în Uniunea Europeană în ultimii 16 ani ar fi fost de PATRU ORI mai mari dacă ar fi reflectat pe deplin creșterea productivității.

În teoria economică standard, creșterile salariale ar trebui să urmeze creșterea productivității. Însă în Europa productivitatea a crescut mult mai mult decât salariile.

Din 2000 până în 2016, productivitatea a crescut de trei ori mai mult decât au crescut salariile în Germania și Croația și de două ori mai mult decât creșterea salarială în Polonia și Belgia.

În Austria, productivitatea a crescut cu 65% mai mult decât salariile, cu 60% în Spania, 30% în Olanda.

În Ungaria, România, Portugalia și Grecia salariile reale au scăzut în ultimii 16 ani, în timp ce productivitatea a crescut.

  

 

% creșterea productivității, 2000-2016

% creșterea salariilor, 2000-2016

EU 28

10

2,5

Croația

42

11

Germania

13

4

Belgia

14

7

Polonia

64

32

Austria

11

6

Spania

16

10

Olanda

15

12

Ungaria

19

-5

Portugalia

18

-3

România

10

-15

Grecia

2

-10

Sursa: baza de date AMECO. Productivitatea este PIB real pe persoană angajată, iar salariile sunt compensații reale pe salariat.

 

"Creșterea salariilor a rămas în urmă de ani de zile", afirmă Esther Lynch, Secretar Confederal al Confederației Europene a Sindicatelor (ETUC). "Lucrătorii nu primesc o parte echitabilă din valoarea muncii lor. Diferența mare dintre creșterea productivității și creșterea salariilor oferă o dovadă solidă a necesității creșterii salariilor pentru lucrătorii din întreaga Europă".

 

2016 este cel mai recent an în care sunt disponibile date privind salariile la nivel European. Chiar dacă de atunci s-au intregistrat creșteri salariale, inclusiv unele negocieri substanțiale în Germania, faptul că productivitatea a depășit cu mult salariile în acest secol este o realitate.

În România, eliminarea contractului colective la nivel național și imposibilitatea, prin efectul legii, de a încheia contracte colective la nivel de sector au influențat negativ evoluția salariilor, mai ales în sectorul privat. La nivel de companie, doar 1 din 20 salariați din sectorul economic beneficiază de prevederile unui contract colectiv de muncă.

 „Blocajele în negocierea colectivă sunt cauzate de reforma legislației muncii impusă de FMI în 2011 și pe care toate guvernele de atunci au refuzat să o corecteze. Pentru a obține o creștere decentă și sensibilă a salariilor trebuie să aibă loc negocieri colective între sindicate și angajatori, iar guvernul trebuie să deblocheze legislația pentru a permite și încuraja negocierile salariale colective” a declarat Bogdan HOSSU, președinte CNS Cartel ALFA.

Mai multe detalii pe site-ul dedicat campaniei: www.payrise.eu/