În ultimul deceniu, România a cunoscut o dezvoltare economică susținută, atingând în 2020 un PIB pe cap de locuitor de 72% din media UE. Cu toate acestea, creșterea economiei nu a fost transferată către imbunătățirea calității vieții, deoarece principalele mecanisme de redistribuire sunt blocate:
1. Salariul minim este menținut la un nivel foarte scăzut, valoarea sa netă (281 EUR) acoperind doar jumătate din valoarea coșului minim de consum (572 EUR). Creșterile salariului minim din ultimii ani au rămas în urma creșterilor generale ale salariului minim în UE, ceea ce determină o pierdere a convergenței și un stimulent suplimentar pentru migrație.
2. Negocierea colectivă. Legislația adoptată în timpul crizei financiare, în 2011, la presiunea Troicii (FMI-Banca Mondială-CE), a creat condiții ostile pentru lucrătorii români. Dereglementarea și „flexibilizarea” pieței muncii slăbesc dialogul social și sistemele de negocieri colective făcând mai dificilă aderarea lucrătorilor la sindicate și apărarea drepturilor lor în mod colectiv.
Având în vedere discrepanțele între creșterea economică și îmbunătățirea calității vieții, cât și a ostilității guvernului actual față de lucrători, am pornit la protest în Europa! Caravana reprezintă o mișcare de protest internațională, ce pornește din România cu destinația finală Bruxelles, împotriva măsurilor Guvernului actual care au lovit puternic lucrătorii și au subminat democrația. Caravana s-a reunit în data de 1 iulie 2021 la Arad, de unde a pornit spre instituțiile europene – Comisia Europeană și Parlamentul European – unde au avut loc întâlniri cu oficiali europeni și reprezentanți ai României la nivelul uniunii. Pe traseu, Caravana a făcut opiriri la Ambasadele României la Budapesta, Viena, München și Luxemburg, unde au avut loc demonstrații.
Măsurile reînnoite de austeritate adoptate de Guvernul României, blocarea dialogului social, politica fiscală dezechilibrată între capital și lucrători și politica salariilor mici plasează întregul cost al crizei sanitare și economice asupra lucrătorilor și a celor mai vulnerabile categorii ale populației.
Un grup de 13 lucrători români au finalizat luni un protest continuu de patru zile între București și Bruxelles militând împotriva salariilor mici și condițiilor de muncă care îi obligă pe concetățeni să emigreze pentru un trai mai bun.
„Caravana drepturilor sociale” inițiată de sindicatul Cartel Alfa a pornit vineri, oprindu-se la Budapesta, Viena, München și Luxemburg pentru a organiza proteste în fața ambasadelor și consulatelor României cu sprijinul sindicatelor locale.
De asemenea, grupul a avut întâlniri cu Comisia Europeană pentru a-și exprima îngrijorarea cu privire la modul în care creșterea economică din România din ultimii zece ani nu s-a tradus într-o calitate mai bună a vieții pentru lucrători.
Şi dacă e duminică, e Luxembourg, unde salariul minim are un zero în plus în coadă, e 2200 euro şi nu e impozitat cu 40%, ci cu 14% pentru lucrători. Şi apropo... poate aude şi premierul Florin Cîţu, creşterea de anul acesta a salariului minim în Luxembourg a fost de 60 de euro brut/52 euro net, nu de 14 euro brut/8 euro net, ca în România!
Alături de colegii din Federația Sindicatelor din Austria - OGB
Împreună pentru justiție socială, salarii decente şi drepturile lucrătorilor!
[EuropaFM] Cartel ALFA protestează în marile capitale europene din cauza salariului minim și a legislației muncii din România. Zeci de sindicaliști protestează, în acest weekend și săptămâna viitoare, în fața mai multor ambasade și reprezentanțe ale României din Ungaria, Austria, Germania, Belgia și Franța.
[Adevărul] Protest de 2000km pentru dreptul de-a fi plătiți mai bine. Caravana Dreptății Sociale a ajuns la Bruxelles, la Comisia Europană și la Parlamentul European Peste patru milioane de cetăţeni români care şi-au părăsit ţara în căutarea unei vieţi mai bune, deşi migranţii ajung deseori în situaţia de a fi exploataţi ca forţă de muncă ieftină de către angajatori într-un fenomen cunoscut sub numele de dumping social.
[CaleaEuropeană] Caravana Dreptății Sociale merge, condusă de CNS Cartel ALFA, merge la Bruxelles pentru a discuta despre necesitatea adoptării în România a unor politici publice orientate spre cetățeni Prin intermediul Caravanei Dreptății Sociale, CNS Cartel Alfa dorește să atragă atenția asupra necesității și urgenței adoptării unor politici sociale orientate către cetățeni, prin aplicarea principiilor Pilonului European al Drepturilor Sociale, susținute și de declarația comună a participanților la Summitul de la Porto din acest an.
[ActualMehedinti] Cartel ALFA, protest la Bruxelles, pentru salarizarea din România "CNS Cartel ALFA a arătat, Comisiei Europene, faptul că, în România, situația socială nu se prezintă așa cum o arată guvernanții, că sunt grave derapaje cu privire la salarizarea muncitorilor plasați cu indemnizație minimă pe economie, că dialogul social este grav violat de o lege potrivnică negocierilor libere, că justiția socială este pur basm povestit doar de către politicieni, însă fără aplicare a realității acestui domeniu." a declarat Mihai Bărbulescu, Președintele Cartel ALFA Mehedinți
[Radioinfinit] Cer, la Bruxelles, salvarea mineritului. ”Dacă ar fi după ei, ar închide mâine” Cartel Alfa protestează, de câteva zile, în statele europene. Confederația a organizat Caravana Europeană a Dreptății Sociale, delegațiile sindicale luând drumul Bruxelles-ului la începutul lunii. Acestea cer să fie salvat mineritul dar și să fie implementat salariul minim european.
[Jurnalul Olteniei] Caravana Dreptății Sociale a ajuns la Bruxelles În România nu se poate negocia un contract de muncă colectiv în mod liber. Salariul Minim este unul care nu aduce o siguranță majorității lucrătorilor, peste un 1.700.000 de oameni fiind în această situație în România”, a completat Președintele Filialei Mehedinți la Confederatia Nationala Sindicala „Cartel ALFA”, Mihai Bărbulescu, aflat la Bruxelles.
[Pandurul] Salvarea Mineritului, cerută la Bruxelles: Vor să-l închidă fără a mai pune ceva în loc
[Gorjeanul] Proteste în Europa împotriva închiderii frenetice a termocentralelor pe cărbune! FNME, federație condusă de Dumitru Pîrvulescu, a trimis, la rândul ei, o adresă organismelor europene și cere în clar scheme de sprijin europene pentru instalațiile de captare și stocare a carbonului pentru termocentrale
[National] Sindicatele amenință UE. Fără salariul minim european, 8 milioane de români vor emigra. "Pentru că, dacă nu vor avea în țară oportunitatea unui trai decent, românii vor prefera să plece peste graniță. Și oamenilor din țările dezvoltate n-o să le convină dumping-ul social, având în vedere că forța de muncă din România, Bulgaria sau alte țări va accepta salarii mai mici decât cele reglementate prin contractele colective de acolo”, ne-a declarat Bogdan Hossu, președintele Confederației Cartel Alfa.
[ObiectivTulcea] Muncitorii români fac 2000km împotriva salariilor mici
Comitetul Confederal al CNS Cartel ALFA, întrunit luni, 11 ianuarie 2021, în urma analizei situației actuale, a programului de guvernare, a măsurilor luate sau anunțate de actualul guvern, care dezavantajează profund și preponderent categoriile de lucrători reprezentate de confederație, și, mai larg, categoriile cele mai sărace ale cetățenilor, a decis declanșarea unui program de acțiuni de protest. Pentru a putea respecta măsurile de securitate sanitară din această perioadă, acțiunile se vor desfășura etapizat și în cascadă, pe parcursul lunilor ianuarie și februarie și cuprind acțiuni de stradă, manifestări în fața instituțiilor publice, prefecturi, Administrația Prezidențială, Ministere, sediul partidelor guvernamentale, memorii, scrisori, petiții, discuții cu parlamentari din toate partidele parlamentare: