Caravana Europeană a Dreptății Sociale ajunge astăzi în Germania! Protest la Consulatul General al României din Munchen

Caravana Dreptății Sociale (București - Bruxelles), un eveniment de amploare europeană organizat de CNS Cartel ALFA, se află în drum spre Germania. La ora 13.00 membrii Caravanei vor manifesta în fața Consulatului General al României de la Muchen, unde se vor alătura colegi din cadul Federației Sindicatelor din Germania (DGB).

"Mesajul pe care îl transmitem la nivel european este necesitatea și urgența adoptării în România a unor politici publice orientate către cetățeni, printr-o politică de dezvoltare care să renunțe la modelul salariilor mici și al exploatării lucrătorilor. Avem nevoie de o economie care să funcționeze pentru toți, nu doar pentru unii, iar creșterea economică să se reflecte și în buzunarele cetățeanului și în calitatea serviciilor publice, nu doar în cifrele triumfaliste ale guvernului." a declarat Petru Dandea, secretarul general al CNS Cartel ALFA. 

În cursul zilei de ieri Caravana s-a oprit la Ambasada României din Ungaria, unde a manifestat alături de colegii din sindicatele maghiare și la Viena, unde s-au alăturat colegii sindicaliști din cadrul Federației Sindicatelor din Austria (OGB). 

De la Munchen, Caravana Dreptății Sociale se va deplasa spre Luxembourg unde de asemenea va avea loc o manifestație la sediul Ambasadei României, pe data de 4 iulie, ora 12.00

În cursul zilei de luni, 5 iulie și marți, 6 iulie, Caravana va fi la Bruxelles, unde agenda cuprinde întâlniri cu oficiali europeni și cu lideri ai mișcării sindicale la nivel european (Confederația Europeană a Sindicatelor - ETUC, federații sindicale profesionale europene - IndustriAll Europe, ETF, EFBWW - sindicatul național belgian ACV-CSC)

Astfel, delegația Cartel ALFA va participa la o serie de întâniri la nivelul Comisiei Europene, cu reprezentanți ai Comisariatului pentru Locuri de Muncă și Drepturi Sociale și va discuta de asemenea cu domnnul Jeroen Jutte, Șeful direcției care coordonează Semestrul European din cadrul DG EMPLOYMENT. 

Tot în cursul zilei de luni, 5 iulie, va avea loc o întâlnire cu dl Oliver Ropke, președintele Grupului Lucrătorilor din cadrul Consiliului Economic și Social European (CESE).

Pe data de 7 iulie, Caravana Dreptății Sociale se va opri în Strassbourg, unde vor avea loc întâlniri cu Europarlamentari. 

De ce protestăm?

Prin intermediul Caravanei Dreptății Sociale dorim să atragem atenția asupra necesității și urgenței adoptării unor politici sociale orientate către cetățeni, prin aplicarea principiilor Pilonului European al Drepturilor Sociale, susținute și de declarația comună a participanților la Summitul de la Porto din acest an.

Măsurile reînnoite de austeritate adoptate de Guvernul României, blocarea dialogului social, politica fiscală dezechilibrată între capital și lucrători și politica salariilor mici plasează întregul cost al crizei sanitare și economice asupra lucrătorilor și a celor mai vulnerabile categorii ale populației.

Acțiunile și politicile Guvernului României sunt împotriva angajamentelor pe care România le-a luat la nivel european pentru o redresare centrată pe bunăstarea oamenilor, justiția socială și respectarea drepturilor individuale și colective.

În ultimul deceniu, România a cunoscut o dezvoltare economică susținută, atingând în 2020 un PIB pe cap de locuitor de 72% din media UE. Cu toate acestea, creșterea economiei nu a fost transferată către imbunătățirea calității vieții, deoarece principalele mecanisme de redistribuire sunt blocate:

1. Salariul minim este menținut la un nivel foarte scăzut, valoarea sa netă (281 EUR) acoperind doar jumătate din valoarea coșului minim de consum (572 EUR). Creșterile salariului minim din ultimii ani au rămas în urma creșterilor generale ale salariului minim în UE, ceea ce determină o pierdere a convergenței și un stimulent suplimentar pentru migrație.

2. Negocierea colectivă. Legislația adoptată în timpul crizei financiare, în 2011, la presiunea Troicii (FMI-Banca Mondială-CE), a creat condiții ostile pentru lucrătorii români. Dereglementarea și „flexibilizarea” pieței muncii slăbesc dialogul social și sistemele de negocieri colective făcând mai dificilă aderarea lucrătorilor la sindicate și apărarea drepturilor lor în mod colectiv.

Condiționalitățile puternice din legislația adoptată în 2011 au eliminat de facto negocierile colective la nivel sectorial și național, în timp ce la nivel de companie negocierile colective și reprezentarea lucrătorilor au devenit extrem de dificile. Comitetul pentru aplicarea standardelor a OIM a inclus România în raportul său din 2021 printre cazurile individuale de țară pentru încălcarea Convenției 98 privind dreptul de organizare și negociere colectivă, solicitând Guvernului să accepte misiunea tehnică a OIM în vederea alinierii legislației cu prevederile Convențiilor OIM ratificate. Reamintim aici și faptul că solicitarea de modificare a Legii dialogului social este parte e Recomandărilor specifice de țară din ultimii patru ani.

Distrugerea sistemului de negocieri colective a determinat un puternic dezechilibru al sistemului de salarizare, cu concentrarea salariilor în partea de jos, unde o treime din lucrătorii români sunt plătiți la nivelul salariului minim, nivel care nu oferă o viață de demnitate.

În ciuda faptului că nivelul productivității muncii este de 65% din media UE, salariile lucrătorilor români sunt doar 28% din media UE. Muncitorii români pur și simplu nu primesc o parte echitabilă din valoarea pe care o creează! În ciuda muncii susținute și a succesului economic, partea care revine muncii în PIB este de doar 38% în România (comparativ cu 47,8% în UE).

Atâta timp cât acest dezechilibru major în defavoarea lucrătorilor va fi menținut, migrația cetățenilor activi câtre alte state membre ale UE rămâne singura opțiune, cu toate consecințele care derivă de aici.

În acest context, popunerea de Directivă privind salariul minim adecvat reprezintă o măsură benefică care ar conduce către restabilirea unui echilibru pe piața muncii din România. Hotărârea nr. 19 din 8 martie 2021 adoptată de Senatul României este de susținere a acestui proiect de directivă.

Credem că adoptarea Directivei privind salariul minim adecvat într-o formă favorabilă lucrătorilor reprezintă un prim și important pas în sensul aplicării angajamentelor României și a unei politici orientate către cetățean și a principiilor unei economii sociale de piață, la care România a aderat în virtutea apartenenței la Uniunea Europeană.

De asemenea, cerem guvernului român să nu mai submineze directiva propusă privind salariul minim, să oprească politicile care îi împing pe români în exploatare și să aplice angajamentele pe care le ia la nivel european și internațional.

Această cursă către cele mai de jos standarde și competitivitatea pe baza salariilor mici trebuie să se oprească! Avem nevoie de o economie care să funcționeze pentru toți!
_________________________________


La Budapesta, alături de colegii din Confederația Sindicală din Ungaria - MASZSZ (Magyar Szakszervezeti Szövetség
Împreună pentru justiție socială, salarii decente şi drepturile lucrătorilor! LinkLa Viena, alături de colegii din Federația Sindicatelor din Austria - OGB 
Împreună pentru justiție socială, salarii decente şi drepturile lucrătorilor! 
Pentru mai multe detalii și fotografii, accesați pagina evenimentului aici sau pagina de facebook a confederației: www.facebook.com/cnscartelalfa