Mișcarea sindicală europeană, alături de lucrătorii români!

Mișcarea sindicală Europeană, reunită în cadrul Confederaței Europene a Sindicatelor este alături de lucrătorii români!

CES susține solicitările Cartel ALFA pentru respectarea drepturilor sociale!

Cofederația Europeană a Sindicatelor (ETUC-CES) este vocea lucrătorilor la nivel european și reprezintă 45 de milioane de membri din 90 de organizații sindicale din 38 de țări europene, plus 10 federații sindicale europene.

Redăm mai jos mesajul semnat de Luca Visentini, Secretarul general al Confederației Europene a Sindicatelor:


Mesaj de solidaritate – CES / ETUC

Confederatia Europeana a Sindicatelor sprijină pe deplin acțiunile desfășurate de Confederația Cartel ALFA împotriva politicii de austeritate a guvernului, a sărăciei salariale și inechității din sistemul de pensii.
CES susține ferm solicitările Cartel ALFA pentru drepturi sociale.

Este inacceptabil ca Guvernul:

  • să ignore legea privind stabilirea salariului minim și formula pentru calcularea acestuia,
  • să crească salariul minim cu doar 3,1% când acesta ar trebui să crească cu 8%,
  • să înghețe creșterile salariale promise pentru mulți lucrători din sectorul public,
  • să mențină cota unică de impozitare, care crește inegalitatea, și o lege care face negocierea colectivă aproape imposibilă.

Este șocant faptul că salariul minim net „crescut” este echivalentul a jumătate din valoarea coșului minim de consum pentru o persoană. Salariile minime din România sunt mai mici decât salariile de subzistență. Reducerea valorii creșterii necesare este revoltatoare.

Productivitatea muncii în România este de 66% din media orară a Uniunii Europene, dar costul forței de muncă este la un nivel deplorabil de 35% din media UE.

Muncitorii români nu primesc o parte echitabilă din averea pe care o produc.

Aceștia sunt exploatați, iar sindicatele sunt pe deplin îndreptățite să ia măsuri până când vor reuși să încheie un acord echitabil pentru muncitori și pensionari. Nu este surprinzător faptul că România suferă de exodul creierelor și de emigrație la scară largă.

CES consideră că revendicarile Cartel ALFA sunt pe deplin rezonabile si justificate. CES susține solicitarile Cartel ALFA pentru un salariu minim decent, pensii echitabile, servicii publice de calitate, deblocarea negocierilor colective, impozitare justă și aplicarea corectă a legislației.

CES se declara solidară cu oamenii muncii și sindicatele din România.

Drepturi sociale pentru lucrătorii români.

 

Luca VISENTINI

Secretar General CES