Semnal de alarmă privind distrugerea iminentă a sistemului centralizat de încălzire al Municipiului București

APEL CĂTRE PARTIDELE POLITICE PARLAMENTARE

 

Federația Sindicatelor din Servicii Comunitare de Utilități Publice și Sindicatul Liber RADET București atrag atenția asupra iminenței prăbușirii sistemului centralizat de încălzire al Municipiului București, sistem de care depind circa 1,4 milioane de bucureșteni și care deservește nu doar marile cartiere de locuințe, ci și creșele, grădinițele, școlile, căminele de bătrâni și cele studențești și spitalele Capitalei.

Una dintre cauzele acestui colaps iminent al sistemului centralizat de încălzire din București este  absența unui cadru legislativ care să reglementeze în mod adecvat serviciul public de alimentare cu energie termică.

Proiectul pentru modificarea Legii serviciului public de alimentare cu energie termică 325/2006 (Pl-x 567/2008) depus pe 1 martie 2008, se află de circa 11 ani în lucru la Camera Deputaților.

Este un ultim moment în care acest serviciu public esențial mai poate fi salvat, printr-o reglementare care să îl salveze de la colaps.

Textul Scrisorii

In programul de guvernare asumat de către PSD se află promisiunea rezolvării problemei sistemului centralizat de încălzire din București, prin trecerea ELCEN la Primăria Capitalei, fuziunea cu RADET și formarea SACET BUCUREȘTI, până la finele anului 2017.

Acest angajament nu s-a materializat nici până în ziua de astăzi, când ne apropiem de startul sezonului de încălzire 2019-2020.

Astfel, regia bucureșteană de termoficare a ajuns în insolvență, urmată de către ELCEN.

De-a lungul perioadei de insolvență, Primăria Capitalei și Consiliul General al Municipiului București au alocat fondurile necesare pentru reparații și investiții, astfel încât, astăzi, pentru prima oară după 10 ani, se află în desfășurare ample lucrări de modernizare a rețelei primare de transport a energiei termice.

Cu toate acestea și în ciuda asigurărilor și promisiunilor privind rezolvarea problemei sistemului centralizat de încălzire din București prin crearea SACET, promisiuni și asigurări care au venit de la toate eșaloanele, Guvern, Ministere, ANRE, în decursul ultimilor trei ani, ELCEN cere, astăzi, cu insistență falimentul RADET, doar pentru a recupera TVA și a asigura, astfel, procentele cuvenite administratorului judiciar al Electrocentrale București SA, Sierra Quadrant.

Dacă, în luna septembrie, falimentul RADET va fi reconfirmat de către judecătorul sindic, iar Compania Municipală Termoenergetica București SA va fi obligată să funcționeze pe baza unei relații definite de actualul contract dintre ELCEN și RADET, noua companie VA INTRA ÎN FALIMENT ÎN CEL MULT 60 DE ZILE!

Falimentul noii companii municipale va însemna nu doar că cei 3000 de salariaţi, membri ai Sindicatului Liber Independent din RADET, vor rămâne fără un loc de muncă, ci și că cele 560 de mii de apartamente (aproximativ 1 500 000 de cetăţeni), plus creșele, grădinițele, unitățile de învățământ și cele sanitare şi societăţi comerciale racordate la sistemul centralizat de încălzire vor rămâne fără apă caldă și căldură în această iarnă.

În aceste condiții, atât Guvernul, cât și Parlamentul, trebuie să intervină cu toate prerogativele, pentru a preveni prăbușirea sistemului de termoficare din Capitală!

ACEST COLAPS IMINENT VA AVEA EFECTE CATASTROFALE ASUPRA STĂRII DE SĂNĂTATE A BUCUREȘTENILOR, ASUPRA MEDIULUI ÎNCONJURĂTOR ȘI VA GENERA CONVULSII SOCIALE!

In cazul în care repetatele demersuri pe lângă toți factorii de decizie - de la Ministerul Energiei, Ministerul Dezvoltării, Guvernul și Președintele României și Parlament vor rămâne fără ecou, Sindicatul Liber Independent din RADET București va declanșa acțiuni de protest.