Solidaritate internațională cu acțiunile și revendicările CNS Cartel ALFA

Confederația Sindicală Internațională (ITUC-CSI), organizație care reunește 200 de milioane de lucrători din 163 de țări și teritorii, la care CNS Cartel ALFA este afiliată transmite lucrătorilor români, reuniți în cadrul Confederației Cartel ALFA, un mesaj de solidaritate și de susținere a revendicărilor lor.

Redăm mai jos, în traducere, mesajul semnat de Sharan Burrow, Secretar General al ITUC-CSI:

 

Dragă Bogdan,

În numele Confederatiei Sindicale Internationale, care reprezintă 200 de milioane de lucrători din 163 de țări și teritorii, aș dori să exprim sprijinul nostru deplin și solidaritatea față de demonstrațiile și acțiunile sindicale pe care CNS Cartel ALFA le-a organizat în diferite orașe ale României, protestând împotriva politicilor de austeritate salarială introduse de actualul guvern, lipsa de justiție socială din sistemul de pensii, o politică fiscală care dezavantajează lucrătorii și pentru promovarea negocierilor colective care a fost blocată prin Legea Dialogului Social, L62/2011. Măsurile luate de guvern dezavantajează lucrătorii și nu s-a făcut niciun plan de distribuire egală și echitabilă a poverii crizei.

Împărtășim solicitarile voastre pentru respectarea drepturilor tuturor angajaților, pentru salarii minime decente, pensii corecte, servicii publice de calitate, impozitare echitabilă, aplicarea corectă a legislației și deblocarea negocierilor colective. În ciuda eforturilor partenerilor sociali de modificare a Legii 62/2011, adoptarea sa se amână și nu este asumată de actuala coaliție de guvernare. Negocierea colectivă sectorială și națională este încă suspendată și există condiții și mai dificile de negociere la nivel de companie. Blocarea negocierilor colective la nivel sectorial în ultimii zece ani a dus la aplatizarea nivelului salarial și alinierea salariilor la nivelul minimului legal, un nivel care nu ofera lucrătorilor șansa unui trai decent. Acest lucru este absolut inacceptabil și am condamnat în mod sistematic politicile deliberate ale guvernului. Ne-am exprimat sprijinul deplin pentru sindicatele din România, înclusiv prin aderarea la o plângere oficială către Organizația Internațională a Muncii, referitoare la încălcarea de către România a Convenției 98 a OIM.

Astăzi, când dialogul social este singurul mijloc pentru o redresare incluzivă din criza economică și sanitară, nerespectarea de către guvernul român a consultării cu partenerii sociali încalcă direct obligațiile României stabilite de Convențiile 98 și 144 ale OIM, pe care le-a ratificat și cele în conformitate cu prevederile Cartei Sociale Europene.

Este timpul pentru un nou Contract Social între lucrători, guvern și întreprinderi care să includă un anumit nivel al garanțiilor universale pentru toți lucrătorii, cu salarii minime și negocieri colective, cu respectarea drepturilor lucrătorilor și a sindicatelor acestora și un dialog social autentic.

Luptăm pentru acest lucru la nivel global și astăzi ne alăturăm demonstrațiilor voastre cerând salarii adecvate, respectarea demnității și drepturilor tuturor lucrătorilor din România, respectarea sindicatelor și a negocierilor colective.

Dragă Frate Bogdan, te rog să transmiți mesajul nostru de solidaritate tuturor surorilor și fraților din structura CNS Cartel ALFA și sprijinul nostru pentru cererile și acțiunile lor.

În solidaritate,

Sharan Burrow

General Secretary

Document PDF în Engleză