Salariații riscă să rămână fără asigurare de sănătate și pensie! Guvernul vrea să lase contribuțiile sociale ale salariaților la discreția patronilor

CNS Cartel ALFA cere retragerea de urgență a proiectului de act normativ care nu numai că elimină prevederea prin care reținerea și nevirarea contribuțiilor sociale este infracțiune (evaziune fiscală), ci încurajează mediul de afaceri să schimbe destinația sumelor reținute de la salariat pe o durată nedefinită.
 
Reamintim faptul că din anul 2018, când a fost realizat transferul de taxe, contribuțiile de asigurări sociale sunt în întregime plătite de angajați, aceștia fiind sigurii care contribuie la fondul de asigurări sociale și la fondul unic de sănătate.

La sfărșitul anului 2021 a fost adoptată o prevedere prin OUG 130/2021 prin care nevirarea contribuțiilor sociale de către angajator constituie infracțiune. Aceasta este reglementarea corectă, deoarece banii sunt ai salariatului (parte din salariul său brut). Nevirarea contribuțiilor reținute conduce la pierderea de către salariat a unor drepturi. Pierderea calității de asigurat în sistemul public de sănătate și pierderea dreptului la pensie pentru perioada respectivă.

Cu toate acestea, Guvernul a înaintat de curând un proiect de act normativ care nu doar că elimină tratarea neplății contribuțiilor drept evaziune fiscală, ci chiar încurajează angajatorii să folosească sumele reținute de la salariat pe o durată incertă.

Am avertizat în mod repetat că formula din Legea pensiilor, contribuții DATORATE  și PLĂTITE poate conduce la situația în care, fără vina salariatului, acesta să fie privat de exercitarea unui drept pentru care a contribuit.

O astfel de reglementare nu are nicio justificare, chiar și în condițiile economice dificile din această perioadă.  Există în prezent posibilitatea ca angajatorii să solicite eșalonări la plata impozitelor și contribuțiilor. Însă este complet aberant ca prin prevederile legale angajatorii să fie stimulați să nu mai plătească contribuțiile, ba mai mult, să folosească aceste resurse financiare destinate impozitelor și contribuțiilor pentru plata ALTOR DATORII.

Statul legitimează furtul din banii salariaților. Nu ar fi exclus să vedem angajatori care plătesc DIVIDENDE acționarilor, fără să achite mai întâi contribuțiile salariaților. Tot printr-o perioadă extrem de dificilă trec și salariații, de ce nu ar putea aceștia să folosească banii pentru plata altor cheltuieli urgente?

Guvernul se arată excesiv de generos cu bani care nu îi aparțin, ci sunt ai lucrătorilor! Propunerea legislativă este o încurajare directă a angajatorilor să direcționeze plățile în alte scopuri decât bugetul public, punând în pericol finanțarea sistemelor de protecție socială.  Este o încalcare brutală a contractului social pe baza căruia sunt constituite sistemele publice de sănătate și pensii. 

Solicităm Guvernului să retragă propunerea de Ordonanță! Cadrul legal trebuie să garanteze exercitarea drepturilor pentru care salariații contribuie!

 

Proiectul de Ordonanță: https://mfinante.gov.ro/documents/35673/5553347/proiectlOUGmodiflege241_17022022.pdf