Sindicatele trimit către noua Autoritate Europeană a Muncii primele cazuri de exploatare pentru a fi investigate

Un lucrător în construcții care așteaptă de trei ani plata a peste 8.000 de euro în salarii restante se numără printre cazurile de exploatare a lucrătorilor detașați, pe care Confederația Europeană a Sindicatelor (ETUC) anunță că le trimit pentru a fi anchetate de către noua Autoritate Europeană a Muncii.

Autoritatea Europeană a Muncii, lansată azi (16 octombrie) la Bruxelles de către președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, va sprijini statele membre în aplicarea normelor UE privind ocuparea forței de muncă, inclusiv cele care prevăd că lucrătorii trimiși temporar dintr-o țară a UE ar trebui să primească aceeași remunerație și aceleași condiții precum lucrătorii locali.

În anticiparea lansării, Confederația Europeană a Sindicatelor (ETUC) și Federația Europeană a Lucrătorilor în Construcții și Lemn (EFBWW) au publicat detalii despre nouă cazuri care implică abuzul a sute de lucrători vulnerabili, care vor fi supuse pentru anchetă Autorității Europene cât mai curând posibil.

Cazurile, care sunt tipice pentru abuzurile la care sunt supuși lucrătorii detașați, includ situații în care:

  • Lucrătorii detașați sunt plătiți semnificativ mai puțin decât lucrătorii autohtoni
  • S-a reținut plata pentru concediu și pentru concediul medical
  • Companiile evită plata contribuțiilor la asigurările sociale
  • Este o falsă detașare de către companii care nu au activitate economică în țara de origine

În Europa, 17 milioane de cetățeni locuiesc și muncesc în altă țară, dublu față de acum zece ani. Peste 19% dintre romanii apti de munca - cu vârste cuprinse între 20 si 64 de ani - locuiau in anul 2017 in alte tari din Uniunea Europeană, cel mai mare procent de lucrători mobili din Uniunea Europeană, conform datelor Eurostat. UE a elaborat o serie de directive care să reglementeze diferite aspecte ale mobilității, precum libertatea de mișcare, detașarea lucrătorilor și coordonarea sistemelor de securitate socială.

Înființarea Autorității Europene a Muncii, cu scopul de a asigura aplicarea normelor europene privind mobilitatea “într-un mod corect, simplu și eficient”, a fost anunțată în 2017 ca parte a Pilonului European al Drepturilor Sociale.

„Prea mulți lucrători detașați se regăsesc în situația de a rămâne fără plată, refuzîndu-li-se drepturile de bază. Acesta este dezavantajul liberei circulații a serviciilor pe piața internă a UE. Sindicatele s-au luptat cu succes pentru modificările la normele UE pentru a asigura egalitatea de remunerare și drepturi pentru lucrătorii detașați, iar noua Autoritate Europeană a Muncii ar trebui să joace un rol crucial în aplicarea lor.” Spune secretarul general adjunct al ETUC, Per Hilmersson, reprezentant sindical în consiliul de administrație al ELA.

Autoritatea Europeană a Muncii va avea în vedere în special cazurile care se referă la situația lucrătorilor detașați. Un „lucrător detașat” este o persoană angajată într-o țară UE și trimisă de angajator temporar pentru a lucra în alta. În 2018, Directiva privind detașarea lucrătorilor a fost revizuită pentru a se asigura că lucrătorii primesc tratament egal cu privire la renumerare și alte condiții de muncă.

„Este un fapt trist că detașarea și libertatea de mișcare au creat o industrie substanțială care beneficiază de exploatarea lucrătorilor cu firme fantomă, cu activități fals independente și bazându-se pe necunoașterea locală a sistemelor de securitate socială, pensii, sănătate și alte contribuții în alte țări. Agenția Europeană a Muncii ar trebui să contribuie la combaterea acestei fraude transfrontaliere.” a declarat Secretarul politic pentru construcții al EFBWW, Werner Buelen, care a documentat cazurile trimese spre investigare noii autorități.