Un Avocat al Puterii, nu al Poporului: Privatizarea Sănătății și nevoia de-a nu critica

de Radu Stochița

La momentul instalării actualului guvern, membrii din coaliție au ieșit triumfanți în față ca apărători ai democrației - oameni care sunt de partea bunului simț și luptă cu interesele private. În campaniile de PR, totul suna frumos, doar că în practică guvernul actual a dus o luptă nemiloasă cu a reduce la tăcere tot ceea ce nu era de partea lor. De atunci, Prim Ministrul a atacat presa, spunându-le acestora că nu sunt disciplinați, în timp ce Ministrul Muncii derula un război fie cu asistații social, fie cu fișa postului și semnătura electronică. În aceeași perioadă, Consiliul Economic și Social era atacat de către Prim-ministru care, atunci când Bugetul pe anul 2021 nu a fost aprobat, spunea

Cum credeți că o să fie avizul acestui consiliu politic? Vreau să comparați avizul de azi cu avizele date bugetelor care au distrus România în perioada 2017-2019. 

Ulterior s-a dovedit că nu este adevărat, iar că toată mișcarea acestuia de-a ataca CES-ul reprezintă un alt atac asupra democrației. Să nu uităm și de atacurile împotriva sindicatelor venite din partea guvernului, amenințările că vor da peste noapte ordonanță de urgență ca să schimbe modul în care se colectează cotizațiile. Din nefericire, guvernanții nici nu înțeleg ce vor să schimbe, dar sunt puși pe tăiat, pe distrus, pe datul cu pumnul în masă. 

Ieri, 16 iunie, Avocatul Poporului a fost revocat din funcție după ce Parlamentul i-a acordat votul de neîncredere și au votat împotriva acesteia. Guvernul dorește un Avocat al Puterii, nu unul care să-și exercite mandatul, conform Constituției și principiilor democratice. Guvernanții nu au nevoie de oameni care se duc la Curtea Constituțională pentru a contesta ordonanțele de urgență date pe bandă rulantă care rănesc mai degrabă omul de rând, decât să-l ajute. În luna mai, Avocatul Poporului a dat aviz negativ referitor la proiectul de ordonanță de urgență care elimină necesitatea întocmirii fișei postului la întreprinderile cu mai puțin de 9 lucrători. Făcând referire la proiectul de Ordonanță de Urgență, Avocatul Poporului spunea:

„Dispoziţiile pct. 1 din articolul unic al Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 37/2021 creează un tratament discriminatoriu între salariaţii unei microîntreprinderi care nu sunt îndreptăţiţi să li se comunice, în scris, fişa postului şi salariaţii unui angajator care nu are calitatea de microîntreprindere şi cărora li se comunică în scris fişa postului”, menţionează Avocatul Poporului.

 

De asemenea, în Februarie 2020, Avocatul Poporului a contestat proiectul de ordonanță de urgență care dădea undă verde spitalelor private să acceseze banul public. La momentul acela, Avocatul Poporului contesta nevoia urgentă de implementare a acestui proiect, justificată în acel moment de către Guvernul Orban care de asemenea nici nu a respectat procedurile necesare avizării acestui proiect legislativ. Într-o declarație oferită astăzi, 17 iunie, fostul Avocat al Poporului, Renate Weber spunea:

”Eu am intrat în coliziune cu Guvernul atunci când am atacat la CCR o OUG din alea 25 prin care spitalelor private li se permitea să aibă acces la fonduri publice, un acces care nu era controlat. Atunci CCR mi-a dat dreptate, dar înțeleg că acum se discută de o nouă ordonanță pe această temă”, a spus Renate Weber.

 

Cartel ALFA condamnă demiterea Avocatului Poporului, văzând-o ca o mișcare pur politică, de-a elimina dintre criticii proiectelor acestora controversate. Cartel ALFA a declarat anterior:

”Nu este o coincidență că Avocatul Poporului a fost revocat în aceeași zi în care guvernul a adoptat OUG prin care privatizează sănătatea. Avocatul Poporului este singura instituție care poate contesta la CCR un astfel de act normativ. Guvernul dorește un Avocat al Puterii, nu unul care să-și exercite mandatul, conform Constituției și principiilor democratice.”

Revocarea din funcție a Avocatului Poporului a atras atenția și organizațiilor internaționale. Comisia de la Veneția cere detalii suplimentare referitoare la demiterea fostului Avocat al Poporului, pentru a înțelege mai bine situația. Din textul scrisorii adresate Președinților Camerei Deputaților și Senatului, reiese că Directoratul general Drepturile Omului și Statul de Drept - Comisia de la Veneția nu înțelege precis motivul acțiunilor întreprinse de actualii guvernanți:

”Pentru a înțelege mai bine situația, v-aș fi recunoscător dacă ați avea amabilitatea să ne furnizați bazele și elementele juridice care au dus la această decizie grea, de a demite din funcție un Ombudsman în timpul exercitării mandatului său”

Totuși, în ochii coaliției de guvernare, Avocatul Poporului rămâne o instituție dominată de interesele Social-democraților. Ne așteptăm ca prin condamnarea noastră a acțiunii de revocare din funcție să fim acuzați de pesedism, deoarece guvernanții actuali când rămân fără argumente sau când își simt hegemonia atacată, atacă cum pot. Deschiderea față de dialog și critică a actualilor guvernanți este inexistentă, aceștia preferând să discute mai degrabă cu instituții și grupuri care doar aprobă ceea ce spun. 

Contestarea deciziei Parlamentarilor nu reprezintă un gest de pesedism, ci unul de exercitare al democrației. Așa cum am văzut și anterior, democrația nu este un principiu pe care actualul guvern îl respectă. Din contră, guvernanții ar fi dispuși să taie cât mai mult din democrație pentru a-și servi propriile interese. 

Actualul guvern a enumerat mai multe motive pentru revocarea acesteia care pot fi citite aici, iar atribuțiile Avocatului Poporului aici.