Rezultate chestionar privind acțiunile și revendicările sindicale în perioada următoare

În cadrul ultimelor luni, Guvernul Cîțu a ignorat complet lucrători, a lovit în clasa muncitoare și a atacat sindicatele unde și cum a putut. După o perioadă extrem de dificilă de pandemie și de criză economică, lucrători sunt puși în fața unei situații fără precedent: salariul minim pe economie de-abia de-a crescut (70 de lei brut este o creștere, când salariul minim pentru un trai decent ar trebui să fie de fapt dublu valorii celui actual), prețurile au crescut, iar PNRR-ul vine cu schimbări pe care încă nu le cunoaștem și la discutarea cărora nu am fost invitați. În această perioadă, doar vocea guvernanților a contat, iar a lucrătorilor decât dacă nu era în contradictoriu. Dacă minerii din Valea Jiului se plângeau că nu-și mai primeau salariile de două luni de zile, venea dl. Cîțu să le spună că nu așa se protestează. Dacă noi organizăm Caravana, venea tot dumnealui și ne spunea că sunt interese ale PSD-ului în spatele campaniei, căci el altfel nu-și explică. 

În cadrul aceluiași guvern, cea mai recentă inițiativă legislativă a Ralucăi Turcan de-a scăpa de fișa postului la companiile cu mai puțin de 9 angajați reprezintă un atac dur împotriva protecției lucrătorilor. Conform doamnei Turcan, de ce să stabilim dinainte ce trebuie să facem, când putem să lăsăm șeful să facă ce vrea din noi? De ce să-i zicem că nu poate să ne supună la 10 sarcini când noi ne-am angajat ca gestionar vânzări, spre exemplu?

Dacă am menționa și atacurile asupra presei care au avut loc: ”Nu v-ați civilizat în 30 de ani de zile”, am începe să ne întrebăm dacă trăim cu adevărat într-un stat democrat sau într-unul totalitar în care doar vocea politicienilor din conducere contează, iar restul sunt reduși la tăcere. Până acum a fost promovat modelul că cei care au puterea executivă știu, că ei au frâiele țării, că ei sunt meșterii și ei pot face. Noi credem că trebuie să-i întrebăm și pe oamenii muncii ce părere au ei despre actualul guvern și despre acțiunile acestuia.

Pentru a ne asigura că vocea lucrătorilor este mai bine auzită și reflectă prioritățile membrilor noștri de sindicat, am lansat acest chestionar în urmă cu două săptămâni. Până în prezent, 25 mai 2021, au răspuns în total 1585 de persoane, iar pe zi ce trece continuăm să primim răspunsuri. Chestionarul a fost deschis tuturor, dar în procent de 89.3% au răspuns membrii de sindicat, 71.6% dintre aceștia făcând parte din Confederația Națională Sindicală Cartel ALFA. De menționat este că 20.2% dintre cei care sunt membri de sindicat și au și răspuns la acest chestionar nu știu dacă aparțin sau nu Cartel ALFA. Acest procent ridicat ne indică faptul că o comunicare mai clară a structurii și a modului de funcționare a sindicatelor este necesară.

Dintre cele 1585 de persoane care au răspuns, 50.3% lucrează în cadrul unei instituții publice, iar 25.3% în comerț. Restul respondenților lucrează fie în industrie (6.9%), transporturi (3.8%), iar aproximativ 1% sunt pensionari.

Fiind întrebați să transmită un mesaj acestui guvern, o mare parte dintre oameni au cerut demisia acestuia sau plecarea actualului guvernanți. Dintre cei 1585 de persoane care au completat chestionarul, 1027 au transmis și un mesaj actualui guvern.  Unii au spus că mărirea salariilor este necesară, în timp ce câteva persoane au adresat o provocare politicienilor: ”Să trăiască 3 luni cu salariul minim pe economie.” Dintre mesajele menționate de către respondeți, menționăm următoarele:

 

Sa traiti voi cu 1386 net pe luna!

Si noi, oamenii de rand contam, nu numai voi, cei de la putere. Vrem fapte, nu vorbe.

Să nu mai acuze foștii guvernanți pentru nerealizările proprii și să creeze un sistem de sănătate decent si accesibil (să poată beneficia de servicii decontate toți cei care plătesc asigurări de sănătate, nu să fie privați de acestea sub pretextul lipsei de plafon)

Implicare mai multă pentru rezolvarea problemelor sociale autentice

Sa nu uite ca si cei de jos sânt oameni

Sa facă ceva și pentru oameni de rand

Sa trăiască și ei cu minimul pe economie cum trăiesc uni oameni

Din mesajele acestora reiese o atitudine foarte negativă față de actuala guvernare. Întrebați cum se simt față de acțiunile actualului guvern, 4% au declarat că se simt mulțumiți, 3.5% mulțumiți, doar că se putea mai bine, 12.7% sunt neutri față de acestea, în timp ce 62.7% s-au declarat nemulțumiți, iar restul de 17% sunt de asemenea nemulțumiți, dar nu atât de rău. 79.7% dintre cei 1585 de respondeți se declară a fi nemulțumiți de actuala guvernare.

De asemenea, întrebați care ar fi problemele cu care se confruntă lucrătorii din România, cei mai mulți văd foarte îngrijorătoare lipsa accesului la servicii publice de calitate, lipsa locurilor de muncă și nivelul scăzut al salariilor. Fiind întrebați de cât ge îngrijorătoare sunt probleme precum nivelul mic al salariilor, lipsa diferențieri salariale în funcție de pregătire și de experiență, condițiile precare de muncă, o mare majoritate le-au identificat fie ca fiind îngrijorătoare sau foarte. 70.8% văd nivelul mic al salariilor ca fiind o problemă îngrijorătoare sau foarte îngrijorătoare, în timp ce 67.6% dintre respondenți sunt îngrijorați de lipsa diferențelor salariale între persoanele cu diverse pregătiri și diverși ani de experiență.

Identificând problemele, am decis să stabilim și nivelul de importanță al următoarelor revendicări pentru care milităm. O mare majoritate consideră ca fiind importante toate dintre următoarele revendicări:

Creșterea salariului minim spre un nivel care să acopere cel puțin nevoile de trai

Realizarea unei echități în sistemul de pensii (creșterea pensiilor mici / eliminarea pensiilor speciale nejustificate / egalizarea nivelului pensiilor pentru condiții identice )

Deblocarea negocierilor colective (restabilirea posibilității de a negocia contracte colective de sector și național/ descurajarea practicilor anti-sindicale etc.)

Servicii publice de calitate, gratuite și accesibile tuturor (sănătate, educație, etc)

Un sistem de taxare echitabil (taxe mai mici pentru salariile mici și mai mari pentru veniturile mari și averi)

 

Gradul foarte ridicat de importanță al revendicărilor anterior-menționate arată nevoia continuării luptei sindicale cu proiectul actual de guvernare care nu asigură bunăstarea cetățeanului, ci ușoară dezvoltare a capitalului.

Greva este un mecanism prin care sindicatele pot lupta pentru obținerea anumitor revendicări. Dintre cei 1585 de respondenți, 73.4% sunt de acord cu începerea unei greve la nivel național, în timp ce 19.6% sunt indeciși. Din restul de 7%, cei mai mulți au declarat că nu sunt de acord, în timp ce anumite voci expuneau problema ilegalității grevei la nivel național, dificultatea organizării acesteia, cât și diviziunea care există în rândul oamenilor.

Dacă 73.4% dintre cei 1585 de respondenți sunt de acord cu începerea unei greve la nivel național, 712 (44.9%) au indicat că ar fi dispuși să oprească lucrul/să facă grevă dacă este nevoie. 60.5% dintre respondenți au spus că sunt dispuși să participe la întruniri sindicale, 44.9% să semneze petiții și să adreseze scrisori guvernanților, 44.1% să poarte o banderolă sau un alt mesaj vizibil, iar 46.9% să participe la mitinguri și pichetări.

Discrepanța dintre cei care ar fi de acord cu începerea grevei și cu cei care doresc participarea la aceasta poate fi dată și de frica de retaliere din partea angajatorilor, de lipsa unui venit stabil pentru întreținerea familiei, cât și, poate, de neînțelegerea modului în care o grevă se desfășoară. Identificând această diferență mare, credem că sunt necesare introducerea unor module de educație sindicală pentru toți muncitorii care devin membri de sindicat, pentru a înțelege mai bine situația și a înțelege cum pot lupta cu angajatorii abuzivi. 

Întrebați dacă mai au și alte mesaje de transmis în chestionar, câteva persoane au oferit o critică constructivă mișcării sindicale de care ar trebui să ținem cont. Persoanele au menționat ca probleme: procentajul scăzut de sindicalizare, cât și lipsa vizibilității. Dintre cei care au transmis un mesaj, mulți au transmis gânduri de solidaritate cu mișcarea și cu acțiunile sindicale, îndrumându-ne să continuăm ceea ce facem. În momentul de față, având solidaritatea muncitorilor de partea noastră, putem concluziona că una dintre sarcinile necesare pentru întărirea mișcării este comunicarea internă mai bună și mai eficientă.

Link chestionar