Discuții cu Ministrul Muncii în cadrul Consiliului General al CNS Cartel ALFA

Confederația Națională Sindicală Cartel ALFA a organizat miercuri, 18 iunie, o întâlnire pentru a discuta cele mai solicitate și actuale teme din domeniul muncii. În cadrul discuțiilor s-au abordat stadiul diferitelor acte normative care, de-a lungul timpului, au introdus o serie de excepții de natură să afecteze drepturile salariale, în contextul în care este din ce în ce mai dificilă atingerea obiectivului prevăzut de Declarația Universală a Drepturilor Omului, referitoare la o existență conformă cu demnitatea umană.

Inechitățile salariale provocate de noua lege a salarizării, baza de calcul a salariilor în proiectul legislativ, precum și valoarea coșului minim, puterea de cumpărare, aspecte din legea pensiilor, precum și stadiul acoperirii naționale în privința negocierii contractelor colective au fost principalele subiecte concrete ale întâlnirii.

 

Invitați:

- Simona Bucura-Oprescu, Ministrul Muncii și Solidarității Sociale

- Francisc Oscar Gal, subsecretar de stat pentru Dialog Social, Ministerul Muncii

- Eduard Corjescu, director general al Direcției Generale Juridice, Ministerul Muncii

 

Participanți din partea Cartel ALFA:

- Bogdan Iuliu Hossu, președinte CNS Cartel Alfa

- Petre Dandea, prim-vicepreședinte CNS Cartel Alfa

- Lideri sindicali de federație și sindicate din toate domeniile

- Juriști

- Reprezentanți ai presei

 

Subiectele generale abordate, cu întrebări din partea sindicaliștilor și răspunsuri din partea invitaților, au inclus:

 

1. Legea salarizării:

- Bogdan Schiop, președintele Federației Sindicatelor din Administrație, a întrebat despre discuțiile pe tema legii salarizării. Ministrul a explicat că au existat 37 de întâlniri cu reprezentanți ai sindicatelor din toate familiile ocupaționale. S-a încercat obținerea a cât mai multor puncte de vedere, pornind de la structura de grade pusă la dispoziție de Banca Mondială. Modificările aduse legii 153/2017 au adâncit discrepanțele, iar angajamentele actuale ale Ministerului Muncii includ echitatea și reașezarea coeficienților, grila unică cu sporuri de maximum 20%, și stimularea variabilă pentru rezultate bune. Aplicarea legii nu trebuie să fie etapizată, iar baza de calcul este încă în discuție cu Ministerul Finanțelor și Ministerul Fondurilor Europene.

 

2. Problemele CFR Călători și CFR Marfă:

- Iulică Măntescu, președintele Federației Mecanicilor de Locomotivă, a discutat despre efectele legii 296 și ordonanțelor care interzic angajarea, blocând promovarea bugetelor și numirea consiliilor de administrație. Ministrul a menționat că legea 296 a fost inițiată de Ministerul Finanțelor și va discuta situația în cadrul Guvernului.

 

3. Situația lucrătorilor în comerțul privat:

- Vasile Gogescu, din partea Federației Comerțului, a evidențiat necesitatea încurajării sindicatelor în companiile multinaționale și introducerea în lege a coeficienților de ierarhizare. Ministrul a explicat că intervenția statului în companii private nu este permisă, dar susține negocierea contractelor colective de muncă.

 

4. Dialogul social în instituții:

- Bogdan Hossu a subliniat tendința angajatorilor de a eluda formele de dialog social și negocierea contractelor colective de muncă. Ministrul a afirmat că problema va fi discutată în Consiliul Național Tripartit și la întâlnirile cu ITM-urile.

 

5. Problemele pensionarilor în condiții speciale:

- Fănică Gabor, președintele filialei Cartel Alfa Brașov, a întrebat despre impactul noii formule de calcul a pensiilor asupra celor care au muncit în condiții speciale. Ministrul a explicat că noua lege păstrează posibilitatea reducerii vârstei de pensionare pentru anumite categorii, în conformitate cu angajamentele asumate de România.

 

6. Imixtiunea Guvernului în contractele colective de muncă:

- Bogdan Hossu a discutat despre aplicarea tichetelor de masă și a voucherelor de vacanță, care ar putea face obiectul unei plângeri împotriva statului român. Ministrul a explicat că proiectul de lege pentru calculul salariului minim este în CES și se dorește instituirea unui corp de control specializat în cadrul Inspecției Muncii.

 

7. Problemele din domeniul probațiunii:

- Liderul Sindicatului Probațiune a menționat existența a două proiecte de legi la Comisia de Muncă.

 

Întâlnirea a fost un prilej important pentru discutarea problemelor actuale din domeniul muncii și pentru identificarea soluțiilor necesare pentru îmbunătățirea situației lucrătorilor din România.