Guvernarea prin amenințare - cine nu ne face imediat pe plac, trebuie reformat!

Consiliul Economic și Social, precum și organizațiile partenerilor sociali, sindicate și patronate, sunt structuri de reprezentare fundamentale ale unei guvernanțe democratice. Guvernării actuale pare că îi lipsește ABC-ul democrației și capacitatea de a înțelege ce înseamnă dialogul social și rolul partenerilor sociali, sau dialogul civic cu ansamblul societatii civile.

Amenințarea, atacul și diversiunea înlocuiesc dialogul, ori de câte ori opinia exprimată este diferită de cea pe care o exprimă si dorește s-o audă premierul. Domnul Cîțu, premier încă în funcție, acționează din ce în ce mai mult ca vechii Secretari Generali ai PCR, semănând cu un mic dictator pentru care deciziile proprii, independent de prevederile cadrului legal, trebuie să fie citate ca din biblie și respectate necondiționat.

Consiliul Economic și Social a primit ieri spre avizare în regim de urgență un proiect inițiat de MAI. Cum documentul a ajuns cu prea puțin timp înainte de ședința de plen pentru a fi avizat în condiții de legalitate (cu trecerea prin comisiile de specialitate), avizul a fost programat pentru a doua zi.

Termenul legal de avizare a proiectelor de acte normative este de 10 zile. Cu toate acestea, așa cum explică președintele CES în comunicatul alăturat, instituția și-a organizat activitatea astfel încât, având în vedere contextul, să faciliteze adoptarea unor avize în regim de urgență. Ca membri ai CES, suntem de părere că, fie și în regim de urgență, avizele nu se pot acorda fără a lectura măcar proiectul, așa cum pretinde premierul, catalogând ca “obstrucționare” această condiție de bun simț.

Solicităm ca Primul ministru să renunțe la acest mod de comportament, care arată îndepărtarea guvernării din România de modelul European, bazat pe dialog social și dialog civic.

Acest comportament nu face decât să crească tensiunile sociale.

  

 

Redăm comunicatul Consiliului Economic și Social:

În legătură cu afirmațiile formulate în cadrul briefing-ului de presă susținut la finalul ședinței de guvern din 7 aprilie 2021, Consiliul Economic și Social face următoarele precizări:

Instituția noastră și-a arătat de fiecare dată deplina disponibilitate și susținere raportat la necesitatea adoptării unor avize în regim de urgență, Plenul Consiliului Economic și Social hotărând, în acest sens, ca ședințele să se desfășoare în fiecare zi de miercuri, la ora 10.00, anterior ședinței săptămânale a Guvernului.

Proiectul de Lege pentru modificarea și combaterea Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, având ca obiect de reglementare instituirea măsurii complementare a suspendării activității, pe o perioadă determinată, pentru operatorii economici care nu respectă măsurile de prevenire și combatere a răspândirii coronavirusul SARS-CoV-2, a fost transmis de Ministerul Afacerilor Interne, prin fax, în seara zilei de ieri, 6 aprilie, la ora 18:51. Suplimentarea ordinii de zi a ședinței de astăzi, 7 aprilie, de la ora 10:00, nu a mai fost posibilă, la baza acestei hotărâri aflându-se considerente de ordin legal, fiind necesar ca proiectul de act normativ să fi fost anterior analizat în cadrul comisiilor de specialitate.

În pofida faptului că Legea nr. 248/2013 privind organizarea și funcționarea Consiliului Economic și Social, republicată, cu modificările și completările ulterioare, prevede un termen de avizare de 10 zile lucrătoare, în cursul dimineții de mâine, 8 aprilie, vor fi organizate ședințele comisiilor de specialitate, iar, la ora 14:00, ședința Plenului, având ca unic punct înscris pe ordinea de zi avizarea proiectului de Lege mai sus menționat.

Facem un apel către Guvern ca, pe viitor, să asigure un timp suficient pentru analizarea impactului proiectelor de acte normative transmise spre avizare. Totodată, pentru a putea să ne realizăm în bune condiții rolul conferit de Constituția României prin art. 141, solicităm Guvernului să asigure Consiliului Economic și Social posibilitatea de a aloca un timp mai lung de analiză în cazul proiectelor de acte normative cu impact major, cu încadrarea în termenul legal de 10 zile lucrătoare.

„Consiliul Economic și Social este organ consultativ al Parlamentului și al Guvernului în domeniile de specialitate stabilite prin legea sa organică de înființare, organizare și funcționare” (Art. 141 din Constituția României)

Miercuri, 07.04.2021