Instrumente digitale dezvoltate prin proiectul EUReKA: aplicaţia şi portalul Key4Mobility pentru facilitarea liberei circulații a cetăţenilor în Uniunea Europeană

Cu ocazia finalizării proiectului european “EUReKA - A key access to EU rights” [O cheie de acces către drepturile UE], vă prezentăm principalele rezultate şi instrumente realizate în cadrul acestuia pentru facilitarea exercitării dreptului la liberă circulaţie a cetăţenilor UE.

Proiectul EUReKA vizează promovarea și facilitarea mobilității cetățenilor în Uniunea Europeană, printr-o serie de instrumente și facilități digitale dezvoltate, respectiv Manualul de bune practici, portalul Key4mobility și Aplicația conectată la portal (Key for Mobility).

Proiectul este coordonat de Centrul de Studii și Cercetare IDOS (Italia) împreună cu parteneri din Croația, Franța, Portugalia, Germania, Italia, România (CNS Cartel ALFA, Institutul European din România, Asociaţia Novapolis).

Mobilitatea cetățenilor la nivel european este legată în mod direct de ocupare. Serviciile digitale au astfel un rol important în asigurarea libertății de circulație a cetățenilor prin identificarea locurilor de muncă, asigurarea securității sociale, recunoașterea competențelor și calificărilor pe piața internă.

Instrumentele dezvoltate în cadrul proiectului EuReKa își propun să ofere cetățenilor mobili ai UE acces online, în orice moment, de pe orice dispozitiv, laptop sau mobil, la informații practice, asistență și servicii geolocalizate, atât la nivel local, cât și la nivel regional, din 6 state membre: România, Italia, Franța, Portugalia, Germania și Croația.

  • Portalul Key4Mobility este accesibil utilizatorilor din cele 6 state membre UE și conține informații verificate, provenind din surse sigure, prezentate într-un format clar celor interesați. Principalele informații ce se regăsesc pe portal vizează reședința, angajarea, sistemul de securitate socială, educația, anti-discriminarea și serviciile europene conexe.
     
  • La rândul său, aplicația mobilă Key4Mobility poate fi instalată pe sistemele de operare Android și iOS, oferind astfel acces imediat la informațiile disponibile și pe portal, fiind indicați pașii de urmat pentru a putea descărca rapid aplicația pe dispozitive mobile și realizându-se o scurtă sesiune de instruire privind accesarea facilă a informatiilor platformei.

POSTER şi FLYER (în limba română)

Manual de bune practici (limba engleză)