Pandemia și efectele sale trebuie gestionate de guvern cu măsuri de sprijin, nu cu rugăminți

CNS Cartel ALFA continuă acțiunile de protest și cere demisia Guvernului Cîțu

 

În toată lumea este criză.

Însă pentru toate guvernele responsabile, prioritatea este salvarea locurilor de muncă și susținerea veniturilor populației. În această perioadă, susținerea consumului și protejarea populației vulnerabile este principala cale de a împiedica un colaps major din care cu greu s-ar mai putea reveni. 

Bugetul României alocă anul acesta 62 de miliarde pentru așa-zise investiții, nespecificate însă, dar care știm că se duc pe săli de sport, borduri, studii de fezabilitate etc. –  direcționând astfel resurse publice vitale către privilegiații din grupările apropiate politic de actuala putere. Mare parte din acest capitol bugetar a fost alocat prin tăierea din bugetul critic al sănătății și nealocarea sumelor necesare pentru creșterea pensiilor și a altor cheltuieli cu destinație socială.

Cerem de urgență orientarea acestor fonduri către firme și populație. Altfel, vom ajunge în situația în care experimentul economic a reușit, dar pacientul este decedat.

Datele din raportul FMI sunt cât se poate de elocvente: România are unul dintre cele mai mici pachete de sprijin în lupta cu pandemia de COVID-19, cu mult mai puțin decât majoritatea statelor europene și cele mai multe dintre statele lumii (suntem pe locul 118 global).

Concret, anul trecut România a alocat 24 miliarde RON (5.6 miliarde USD) pentru măsuri de sprijin, ceea ce, raportat la PIB, reprezintă 2.3%. Prin comparație, Cehia a cheltuit mai mult decât dublu pentru măsurile directe de sprijin, 13.1 miliarde USD (5,4% din PIB), iar Polonia de 44,7 mld USR (7.7% din PIB).

Programele de susținere economică ale Guvernului Cîțu sunt cvasi-inexistente și nu fac îndeajuns pentru oameni, iar bandajul numit șomaj tehnic este doar o soluție pe termen scurt care nu schimbă situația dezastruoasă a șomajului în România. Am arătat anterior că ajutorul de șomaj din România oferă cel mai mic nivel de protecție din Uniunea Europeană, iar Indicatorul Social de Referință, rămas din 2008 la valoarea de 500 lei, trebuie crescut.

Cetățenii și micile afaceri au nevoie de măsuri mult mai substanțiale care să asigure supraviețuirea acestora în această perioadă. Dacă restricțiile adoptate de guvern nu sunt însoțite de un sprijin real, pentru cetățeni și firme, iar filosofia guvernului continuă după principiul “fiecare se descurcă”, nu trebuie să ne mire reacțiile din ce în ce mai ample de contestare a acestora. Este responsabilitatea guvernului să gestioneze situația cu măsuri adecvate situației, nu cu rugăminți patetice („aveți răbdare” și “aveți încredere”). Dacă Guvernul, în componența actuală, nu este în măsură să facă acest lucru, și își demostrează incapacitatea în fiecare zi, atunci să plece!

Confederația Națională Sindicală Cartel ALFA continuă acțiunile de protest!

Avem aceleași revendicări cu care am început acțiunile de protest în ianuarie - un salariu minim decent, pensii echitabile, servicii publice de calitate, deblocarea negocierii colective, taxare justă și aplicarea corectă a legislației -  motivațiile acțiunii fiind detaliate în scrisoarea transmisă către partidele de guvernare. link document. Refuzul dialogului social și lipsa de disponibilitate pentru a găsi soluții pentru problemele lucrătorilor, duc la agravarea acestora.

Miercuri 14 aprilie 2021, ora 11.00, CNS Cartel ALFA va fi din nou în Piața Victoriei, cerând demisia Guvernului Cîțu!